Kanjon Vučjanke – Umetnost prirode i ljudi

Ni jedno naselje nije više u ravnici i u planini nego što je to Vučje i ni nad jednim se nije tako planina nagnula kao nad ovim centrom Porečja. Vučje sa planinom Kukavicom, hidrocentralom, kanjonom reke Vučjanke, starim vodenicama i ostacima kule Nikole Sokobaljića – jedinstvena je lokacija. Ovo gradsko naselje u Jablaničkom okrugu čini centar ove mikro-regije i nalazi se dvadesetak kilometara južno od Leskovca.
Kanjon Vučjanke – Umetnost prirode i ljudi
Podeli:

Na malom prostoru zajednički rad prirode i ljudi predstavlja posebnost ovog kraja. Na samo dva kilometara od nekadašnje opštine Vučje, blagim usponom već prepoznajemo stenovituo korito reke Vučjanke.

Nailazimo na prve vodenice ukutkane u prirodni predeo.

Desno od puta se nailazi na crkvu Cvetog Jovana Krstitelja iz 1932. godine, značajno i originalno delo srpske crkvene arhitekture, poklom srpkom rodu Teokarovića, leskovačkih industrijalaca.

Nakon uspona sledi i prvi vidikovac, sa koga se pruža sjajan pogled na hidrocentralu, kamento korito reke sa visećim mostom i jezero sa uređenim mestom za izletnike i kupače.

Hidrocentrala Vučje se nalazi na visini od 360 metara. Izgradjena je 1903. godine kao treća hidroelektrana u Srbiji. Smeštena u ovom živopisnom kanjonu, okružena zelenilom, daje impresivan osećaj.

Dalje uzvodno od hidrocentrale nailazimo na useklu kanjonsku dolinu, deo poznatiji kao Đokini virovi.

Pravi prirodni raritet prestavlja kanjon reke Vučjanke sa okomitnim stranama visokim preko 100 metara. Kanjon je dug dva kilometara, a snaga vode je stvorila mnogobrojna kamena udubljenja, takozvane lonce i kazane sa slapovima, vodopadima i virovima. Ovi lonci su poređani stepenasto od najvećeg do najmanjeg i pored prirodnog fenomena predstavljaju i najatraktivniju turističku lokaciju Jablaničkog okruga.

Zbog svog malog vodostaja, oni najuporniji mogu uživati u njenim lepotama, laganom ali opreznom šetnjom.

Iznad celog kanjona nalazi se kanal dug oko jednog kilometra, zahvata vodu koja dalje ide do hidroelektrane,delimično je uklesan u stene, izuzetan građevinski poduhvat, ograđen ogradom, koji smelim šetačima pruža nesvakidašnji doživljaj sa prelepim pogledom na kanjon.

Srednjevekovna tvrđava sa ostacima bedema i kule iz prve polovine 15. veka nosi ime Skobaljić grad i nalazi se na 579 metara nadmorske visine, iznad kanjona Vučjanke podignut na strmoj i nepristupačnoj litici, skriven susednim kosama i grebenima.

U blizini grada je izvor, guste šume i planinski pašnjaci. Ime je dobio po Nikoli Skobaljiću istorijskoj ličnosti, iz sredine XV veka. Istorijski podaci odnose se na dogadjaje u vezi sa borbom Srba i Turaka u oblasti Dubočice koja je u vreme Stefana Nemanje ulazila u sastav srpske države.

 


Podeli:
  1. Kada će ulaganja u taj kraj? 18. maja 2017., 2:35 pm

    Molim da se pise o užasnom putu prema Vučju, prva ona kocka od ko zna kada pa onda i rupe. Bazen prošle godine nije radio uprkos onim sredjivanjima, tobogani postavljeni da neko razbije glavu a namenjeni su deci mislim nista korisno samo šminka a sumnjam da će i ove godine biti kupanja gore. Daj Bože da grešim. Što se tiče puta do tamo stvarno je katastrofa. Molim zvaničnike da pogledaju malo i taj kraj jer je prelep ima toliko potencijala za turizam.

    • Ej,uspori.+Malo vam bog dao takvu lepotu,pa jos hocete i nesto na trosak budzeta.Nemere.Ajd i da vam se pomogne,ali kako kad se za bozji dar ne raspisuje tender.

Comments are closed.