Koncertom pijaniste Madžara otvoren festival Ledamus 

Koncertom pijaniste Madžara otvoren festival Ledamus 
Podeli:

Pijanista Aleksandar Madžar održao je večeras koncert u svečanoj sali grada Leskovca povodom otvaranja devetog festivala Leskovački dani muzike ( LEDAMUS ) Muzičke škole „Stanislav Binički“, koji traje do 21. juna, odnosno, završava se na Svetski dan muzike.

Aleksandar Madžar je rođen u Beogradu, a školovao se u Novom Sadu, Beogradu, Moskvi i Briselu. Osvojio je nagrade u Ženevi, Lidzu, na takmičenjima Busoni i Umberto Micheli. Nastupa širom Evrope, Severne i Južne Amerike, Afrike i Dalekog istoka. Profesor je na Kraljevskom flamanskom konzervatorijumu u Briselu. Za leskovačku publiku, večeras je izveo Mocarta, Šopena, Šumana i Berga.

Kaže da je u Leskovcu prvi put i da je muzičkih festivala potrebno više, Srbiji i svetu.

„Muzika treba da bude svakodnevna potreba ljudi, ne samo u velikim centrima, nego svuda. U nekom idealnom svetu, koncerata bi bilo svaki dan, na petnaest, dvadeset minuta ili na dva sata, ako ima vremena. Nadam se da Ledamus, da ga neće biti samo devet, nego devedeset i devet i da će svaki put biti sve bogatije i lepše“, istako je Madžar.

Deveti Ledemus otvorile su Biljana Miljković, direktorka škole i umetnički rukovodilac festivala, i Ana Jovanović, pomoćnica gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića. One su izrazile zadovoljstvo zbog saradnje škole „Stanislav Binički“ i grada Leskovca, pri organizaciji festivala i pozvale Leskovčane da u narednih, skoro mesec dana posete festival i uživaju u najboljim delima svetskih kompozitora.

Ineče, organizatori Ledamusa prošle godine priredili su Leskovčanima nezaboravni doživljaj, da se podsetimo:

Stefan Milenković i Vladimir Milošević održali u Leskovcu koncert za pamćenje (FOTO, VIDEO)

Marija Paravinja


Podeli: