Krkobabić: Za razvoj zadruga 200 miliona dinara do kraja godine

Krkobabić: Za razvoj zadruga 200 miliona dinara do kraja godine
Podeli:

Ministar zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić izjavio je danas u Gornjem Barbešu kraj Gadžinog Hana da će država do kraja godine uložiti 200 miliona dinara u razvoj zadrugarstva u Srbiji.

„Prioritet nam je pet okruga na jugu Srbije, ali hoćemo da ove godine uložimo i u zadruge u istočnoj, zapadnoj i centralnoj Srbiji, u okolini Beograda, kao i u nekoliko zadruga u Vojvodini“, rekao je Krkobabić prilikom obilaska Zadruge za proizvodnju i preradu lekovitog i začinskog bilja „Zaplanjski zasad“.

Prema njegovim rečima, za razvoj zadruga i sela mora da bude izdvojeno puno para i dodao da iznos sredstava koji se odobrava zadrugama treba da bude povećan.

„U naredne tri godine uložićemo u razvoj zadrugarstva 25 miliona evra, ali mišljenja sam da, ukoliko je potrebno, i 100 miliona evra treba da bude izdvojeno sledeće godine“, rekao je Krkobabić.

On je rekao da je potrebno da svako selo ima zadrugu, ambulantu, školu, poštu i crkvu da bi mladi ostali u selima.

„Zadruga je jedino rešenje da se mali proizvodjači objedine i da njihov proizvod ponude tržištu“, rekao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, od početka akcije „500 zadruga u 500 srpskih sela“, u Srbiji je osnovano 157 zadruga.

Dodao je i da smatra da zadružna imovina koja je nekada privatizovana mora da bude vraćena zadrugama jer je to „legitimni oblik svojine poput državne i privatne svojine“.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović rekao je da je broj novoosnovanih zadruga u našoj zemlji u poslednjih deset meseci čak deset puta veći od proseka.

On je kazao da je prednost prilikom osnivanja data jugu Srbije i da je tu formirano 50 novih zadruga.

Predsednik Zadruge „Zaplanjski zasad“ Zoran Ilić podsetio je da je toj zadruzi nedavno odobreno iz državne kase 5,9 miliona dinara i da su zadrugari tim parama kupili traktor, priključne mašine i drugu opremu neophodnu za proizvodnju i preradu lekovitog bilja.

Ilić je istakao da zadrugari, njih 15, i 40 kooperanata u „Zaplanjskom zasadu“ proizvode neven, beli slez, artičoku, kamilicu i peršun.

Prdsednik opštine Gadžin Han Saša Djordjević kazao je da u 34 sela na području te opštine živi malo stanovnika, a velike površine zemljišta su neobradjene, ta da je razvoj zadrugarstva šansa da se ljudi vrate na svoja ognjišta, odnosno da oni koji su već tu ne odu iz tog kraja.

Opština Gadžin Gan danas je proslavila dan opštine svečanom sednicom Skupštine opštine. Na sednici su dodeljene povelje i zahvalnice pojedincima i ustanovama koje su doprinele razvoju opštine. Poveljom je nagradjen i Krkobabić.
B.Ljubisavljević


Podeli: