Kuća u Sijarinskoj Banji čuva tajne Vere Pešić, srpske Mata Hari

Kuća u Sijarinskoj Banji čuva tajne Vere Pešić, srpske Mata Hari
Podeli:

LESKOVAC/MEDVEĐA – U centru Sijarinske Banje, preko puta većeg gejzira, još u očuvanom stanju stoji kuća u kojoj je rođena Vera Pešić, četvorostruki obaveštajni agent najvišeg ranga, žena koju istoričari upoređuju s čuvenom špijunkom Matom Hari.

Život i smrt lepe i obrazovane devojke, koja je sa poznavanjem šest jezika i zanosnom lepotom, vrtela oko prsta nemačke, engleske, četničke i partizanske ratne glavešine, opisao je u svojim knjigama Leskovčanin Nikola P Ilić, a njene nekadašnje komšije imaju veoma maglovita sećanja na taj period.

feljton-Vera-Pesic

Vera Pešić

„Zaboravila sam Verin link, ali su mi u svesti ostale priče o njenoj razmaženosti i lepoti i one da su ona i njena majka Anđa bile strah i trepet, odlučivale o životu i smrti. Moja majka je bila prinuđena da  moli za život svog brata, koga su optužili za saradnju s partizanima“, priča Dušanka Stamenković, profesor istorije u penziji, koja je u vreme Verine smrti imala samo šest godina.

Vera Pešić rođena je 1919. godine od majke Angeline i oca Milana Pešića, penzionisanog načelnika Leskovca. Udala se sa 16, razvela sa 19, a agent Kontraobaveštajne službe Jugoslavije postala je sa 20 godina. Četnici je s majkom Anđom streljaju u  zoru 18. maja 1944. godine u blizini njihove kuće u Sijarinskoj Banji.

Verinom smrću prekinula se loza Pešića jer je ona bila jednica, a u banji nema više njenih daljih rođaka, članova porodica Popovića I Radivojevića, nekadašnjih vlasnika cele Sijarinske Banje.

Nove komšije ni ne znaju za Veru Pešić i ne slute kakve tajne krije njena porodična kuća, konfiskovana posle rata.

mesto na kome je streljana Vera Pesic

Mesto na kome je streljana Vera Pešić

U njoj je jedno vreme bila smeštena zdravstvena ambulanta, a sada zvrji prazna. Ko zna, možda će jednog dana poslužiti kao dekor za film o Veri Pešić, balkanskoj Mata Hari.

 


Podeli:
  1. Da smo, kao sto nismo, bio bi snimljen film jer po svemu sudeci ova izdajnicka heroina je imala zivot dostojan najkvalitetnijih holivudskih produkcija i najbolje osmisljenih turistickih ponuda.

    • Đumbirom do zdravlja 10.08.2015., 18:34

      Da je naša savremenica bila bi starleta i učestvovala bi u Maldivima i Velikom bratu. Redakcijo, vi baš nemate meru.
      “ i ne slute kakve tajne krije njena porodična kuća“ dostojno je jednog Trećeg oka.

  2. Streljali je četnici?! Ja sam bio ubedjen da su samo partizani streljali.

Comments are closed.