Lažna Viljamovka za izbegavanje

Podeli:

VUČJE (izvor Večernje Novosti) – Policija još traga za falsifikatorima koji su proizveli i distribuisali lažnu rakiju od kruške, čuvenu „viljamovku“, brend koji, već 20 godina, proizvodi ovdašnje „Porečje“. Do sada je otkriveno 1.500 boca „lažnjaka“, ali se pretpostavlja da na tržištu cikruliše još oko 100.000 flaša napunjenih čistim etil-alkoholom.

U „Porečju“ su očajni, a voćari – koji godišnje predaju hiljade tona kruške-viljamovke – prozivaju državu koja, kažu, ništa nije preduzela da ih zaštiti. Strahuju i da se, posle ovog udara, destilerija „Porečje“ neće oporaviti, pa ni oni više neće imati kome da prodaju voće. A, podigli su na stotine hektara novih zasada…

Jovica Cvetanović (60), iz Velikog Trnjana, ove jeseni „Porečju“ je prodao više od 30 tona viljamovke i zadovoljan je otkupnom cenom od 42 dinara. Zato, veli, i brine.

RAZLIKA ZA jedan litar „viljamovke“, po rečima Srđana Dinića (na slici), upravnika Destilerije, potrebno je šest do sedam kilograma kruške, čiji je rod ove godine, kaže, bio odličan. Zato, kada se pije prava „viljamovka“, oseti se ukus kruške, dok falsifikat ima samo veštačku aromu, peče i nije pitak kao original.

– Kada se falsifikuje disk neke pevačice, policija hapsi na sve strane, a sada, kad uništavaju čitav jedan kraj, niko ne reaguje. Ako treba, uzećemo pravdu u svoje ruke, samo da nam dopadne šaka taj koji nam je ovo priredio – ne krije bes Cvetanović, koji ima podršku i drugih ozbiljnih voćara: Milorada Mladenovića, Mladena Ilića, Tomislava Mitića, Momčila Stoiljkovića, Dragića Cvetanovića, Novice Nikolića…

Zabrinutost ne krije ni direktor „Porečja“, Nebojša Stanković, podsećajući da su ove godine otkupili više od 3.000 tona kruške – ne samo iz njihovog kraja, već i iz Čačka i Republike Srpske. Međutim, kaže, prodaja je stala, jer se ljudi plaše falsifikata, a u svemu je najvažnije da ničije zdravlje još nije bitno ugroženo.

Stevan Alavanja iz Beograda koji je aprila ove godine kupio ovaj poljoprivredni kombinat, kaže da su i pored toga što su bili svesni posledica, alarmirali nadležne.

– Nema kompromisa sa kriminalom i insistiraćemo da se otkriju i kazne krivci za ovaj falsifikat neslućenih razmera – otvoren je Stevan Alavanja iz Beograda, koji je, u aprilu, kupio Poljoprivredni kombinat. – Ove godine utrosturčili smo proizvodnju voćnih rakija, napunićemo milion flaša i neko je u tome video priliku da zaradi, na štetu zdravlja ljudi. Inače, veliki gubitnik je i država, kojoj za svaki litar rakije državi plaćamo 97 dinara akcize. Zato i pitam kako su veletrgovine uopšte mogle da unesu robu sa lažnim „markicama“, a da ni inspekcije to ne primete, iako prevara traje već duže vreme.

ZARADA

LAŽNA „viljamovka“, u flaši od 0,7 litra, u trgovinama košta isto kao i prava – 1.100 dinara. Ali, falsifikatore litar košta najviše 200 dinara – pri čemu je litar etil-alkohola 50 dinara, a ostalo su troškovi pakovanja i izrade etiketa – pa nije teško izračunati kolika je zarada mešetara, pogotovo ako je tačno da na tržištu ima još oko 100.000 falsifikata.

RAZLIKA

ZA jedan litar „viljamovke“, po rečima Srđana Dinića (na slici), upravnika Destilerije, potrebno je šest do sedam kilograma kruške, čiji je rod ove godine, kaže, bio odličan. Zato, kada se pije prava „viljamovka“, oseti se ukus kruške, dok falsifikat ima samo veštačku aromu, peče i nije pitak kao original.


Podeli: