Legendarni beogradski gradonačelnik bio đak “Siniše Janića”

Legendarni beogradski gradonačelnik bio đak “Siniše Janića”
Podeli:

U OŠ „Siniša Janić“ u Vlasotincu održana je promocija monografije o Vladi Iliću – Prvi moderni gradonačelnik Beograda. Pred učenicima i nastavnicima ove škole o knjizi je govorio autor Saša Stanković, profesor Gimnazije „Stevan Jakovljević“.

Stanković je posebno istakao da je Ilić svojevremeno bio učenik najstarije vlasotinačke škole kod učitelja Petra Spirića.  Kasnije je imao običaj da za Uskrs poklanja odela za siromašne osnovce u Vlasotincu. Zabeleženo je 1929. godine da je Olga Jovanović Dunđerski, Ilićeva tašta, poslala vagon prvoklasne pšenice Crvenom krstu u Vlasotincu čime je pomognuto 320 siromašnih porodica.

U seriji “Santa Maria della Salute” Vladinu taštu, Lenkinu sestru, glumi leskovačka glumica Sloboda Mićalović

Koliko je Vlada cenio svog učitelja govori podatak da je 1930. godine na Spirićevo ime uplatio donaciju od 2.500 dinara za Narodni dom u Vlasotincu, čime je stari učitelj upisan na mermernoj ploči kao jedan od darodavaca ovog objekta. Od učitelja je Vlada mogao usvojiti ne samo ljubav prema školi već dosta i o rodoljublju. Spirić se uoči oslobođenja od turskog ropstva borio perom protiv bugarske propagande, a u ratu mačem protiv Turaka”, ispričao je autor mnografije.

Posle priče o Iliću i Vlasotincu, posetioci promocije upoznali su se sa drugim detaljima iz života čuvenog gradonačelnika Beograda. Saša Stanković i izdavač Kulturni centar Vlasotince poklonili su nekoliko primeraka mnografije za školsku biblioteku.

(Kraj)

 

 

 


Podeli:
  1. Zlikovac komunistički. 13.05.2017., 20:35

    Siniša Janić??? Zlikovac koji je svojom rukom ubijao cipele Vlasotinačke domaćine i svestenika nikada u ro vreme ne bi mogao da dobije da ae sokola zove po njemu. Milice, iatraži kako se škola tada zvala. To ti je posao.

Comments are closed.