LEKARI UPOZORAVAJU Sve više gojazne dece u Srbiji!

LEKARI UPOZORAVAJU Sve više gojazne dece u Srbiji!
Podeli:

U Nišu i u celoj Srbiji vlada gotovo epidemija gojaznosti medju decom, upozorili su danas lekari niškog Doma zdravlja i Instituta za javno zdravlje Niš, povodom obeležavanja Svetskog dana hrane.

Prema rečima Olivere Radulović iz Instituta za javno zdravlje, najviše dece s viškom kilograma, oko 30 odsto, u četvrtom je i petom razredu osnovne škole, a u ostalim razredima ih je oko 25 odsto.

Situacija se pogoršava iz godine u godinu jer se deca nedovoljno bave fizičkom aktivnošću i nezdravo se hrane„, izjavila je Radulovićeva na konferenciji za medije.

Ona je kazala da je istraživanje sprovedeno medju beogradskim srednjoškolcima pokazalo da se svega polovina dečaka i devojčica svakodnevno bavi nekom fizičkom aktivnošću.

To istraživanje je takodje pokazalo da je samo jedan odsto devojčica i dva odsto dečaka prihvatilo zdrave životne stilove, odnosno zdravo se hrane, bave se sportom, ne piju i ne puše„, kazala je Olivera Radulović.

Pedijatar niškog Doma zdravlja Jadranka Bonić kazala je da uzroke gotovo epidemije gojaznosti medju decom treba tražiti u tome što najmladji sve više vremena provode ispred računara, a sve manje u igri na svežem vazduhu i u tome što veći broj obroka jedu van kuće, a to nije kuvana hrana i sveže voće i povrće, već su to sendviči, slatkiši i grickalice.

Gojaznost je stanje hroničnog zapaljenja. U tom stanju ni jedan organ deteta ne funkcioniše kao kod deteta koje je zdravo„, izjavila je Bonićeva.

Povodom Svetskog dana hrane i sutrašnjeg Svetskog dana siromaštva Crveni krst u Nišu je korisnicima Narodne kuhinje pored kuvanih obroka podelio i pakete mesnih konzervi.
Biljana Ljubisavljević


Podeli:
  1. To je zato sto se hrane na nacin Brzo Daj Pirosku/BDP/?I bila bi 10% gojaznija da Vodja nije smanjio plate i penzije.Sreca u nesreci.

    • Hillside Blues 16.10.2017., 20:14

      Nemate pojma, mnogopoštovani Poslušniku. Kad bi barem malo uklučili svojih par oker vijuga shvatili bi ste da je većina gojaznih ljudi i dece gojazno zbog tzv „nevidljivog siromaštva“.Gojazni su ne zato što imaju šta da jedu već što nemaju! Jedu uglavnom najeftiniju hranu, hleb od 30 dinara i nešto malo i nekvalitetno uz velike tog istog količine hleba.

      • Her fon primarijusus Hislleder,neuhranjivost izaziva samo povecanje stomaka.Vi kao Elena Casesku,svojevremeno kad je videla decu sa velikim stomakom,trazila je da im se smanji obrok.Nasa ceca imaju problem lose hrane/ugljeni hidrati,secer tj.kremovi,sokovi../i naravno fizicka aktivnost.Moramo da slusamo lekare bez obzira kojoj stranci pripadali.

  2. Sve ce Vam biti jasno, ako odete u vrtic i vidite sta je od hrane nutricionista stavio na meniju. Imam dete koje ide u jaslice i ima 14 meseci, za obrok dobija PLJESKAVICU, PRZENI HLEB, MEKICE, KROFNE… UZAS!!!! Vi ste krivi i Vase kolege nutricionisti za gojaznost dece, tako da umesto sto pricate uzalud uradite nesto konkretno.

Comments are closed.