Leskovac između bede i sjaja

Leskovac između bede i sjaja
Podeli:

LESKOVAC – U Leskovcu, jednom od najsiromašnijih gradova u Srbiji, u kojem se uvećava broj korisnika narodne kuhinje i socijalne pomoći, niču raskošni restorani sa fontanama i kupolama kao u Abu Dabiju i Dubaiju, kristalima i “stenvej” klavirama.

Ovaj kontrast posebno pada u oči kada se baci pogled na nedavno renoviran restorani “Sanjeli”.

“Potpuno sam šokiran ovim što vidim. Centar Leskovca pamtim kao jednu veliku ruinu, a sada zatičem restorane koji me podsećaju na one iz Dubajia”, priča Enes Memedović koji desetak godina radi pri misiji UN, a bračni par Siniša i Vidosava iz Liona kažu da takav ambijent nisu videli od Mađarske do granice sa Makedonijom.

Vlasnik “Sanjelija”, čiji je otac biznismen, je ispred dvospratanog restorana zasadio palme pored niza raskošnih fontana koje je poklonio gradu. Restoran na spratu krasi nameštaj iz Italije, kristalni uvozni lusteri, “svarovski” kristali, klavir “stenvej” a na terasi neobičnog izgleda nalaze se dve kupole.

“Došla sam samo da naparim oči, na kapućino”, priča mlada Snežana Veljković.

Pored je restoran ABC poznatog ugostitelja Ivana Brankovića koji je pun i danju i noću. Ovaj ugostitelj je u zgradi Doma sindikata nedavno multifunkcionalni prostor.

“To je sala za koncerte, za bankete, bioskop, pozorišne predstave, stručne skupove, ali i za porodična slavlja. Ovde ću dovoditi umetnike koji nikada nisu gostovali u Leskovcu”, priča Branković.

Na obližnjoj Pašinoj Česmi pre nekoliko dana je otvoren luksuzni hotel sa 180 ležajeva i sportskim terenima u koji su biznismeni iz Arapskih emirata uložili 200 miliona dinara, a na perefiriji grada se nalazi takođe luksuzan kompleks restoran “Groš” sa Kristalnom salom i Etno brvnarom.

Vlasnici glamura i raskoša kažu da su uložili sopstveni, ali i novac iz kredita.

“Uzeo sam komercijalni kredit i polako ga otplaćujem. Morao sam jer je pored dobre hrane neophodan i prijatan ambijent”, priča BOjan Stamenković vlasnik “Groša”.

Branković kaže da se u leskovačkom ugostiteljstvu ne zarađuje veliki novac.

“U restoranu ABC se najviše pije kafa i konzumiraju sladoled i kolači, ali u hotelskom delu imamo bogatiju klijentelu, to su uglavnom stranci, vlasnici i menadžeri stranih kompanija koji su oduševljeni oazom u ruiniranom gradu, ali i ukusnom hranom “, tvrdi ugostitelj.

Na drugoj strani je 23.306 nezaposlenih Leskovčana.

Za godinu dana broj korisnika socijalne pomoći se skoro udvostručio, pa sada 1.700 porodica živi od socijalnog dinara, a broj onih koji tokom godine zatraže jednokratnu pomoć kreće se i do 15 hiljada.

Narodna kuhinja radi bez pauze. Na kazanu je 600 korisnika, a u Centru za socijalni rad kažu da tu vrstu pomoći potražuje još najmanje 600 ljudi.

Izvor:BLIC

Podeli:
Označen sa
Sortiraj po:   najnoviji | najstariji | najviše glasova
sramota
Gost
sramota
22. juna 2012. 11:11 pm

jesu kristali svarovski i palme od 500evra,a dali ste se zapitali koliko placa radnike!!!!!

Jasmina
Gost
Jasmina
24. juna 2012. 9:53 pm

Kazi ti ‘sramoto’ posto ocigledno znas, nismo ni mislili da ce neko drugi osim gazde profitirati od ove ujurdume,nemoj misliti da autor ovog teksta to ne zna.

MILENA
Gost
MILENA
25. juna 2012. 12:59 am

Pre 15 dana sam bila u Leskovcu i stekla utisak da se radi o varošici baš kako je napisano. Kad se uđe u kafiće ima se utisak da si na nekon fensi mestu, ko na zapadu, a kada prolaziš kroz ulice oko centra ruglo od fasada i orunulih kuća. A varoš prljava do zla boga. Lepo primećeno!!!

milan
Gost
milan
14. jula 2012. 5:57 pm

Sve je to tačno samo što LE nije varošica….to je 5 grad po broju stanovnika u Srbiji…..usim ako nisi iz BG, za vas je i NY varosica

Ivan
Gost
Ivan
25. juna 2012. 1:05 am

Neka ih placa koliko hoce, nema se posla, a i nisu neki magistri posteno …

mimi
Gost
mimi
25. juna 2012. 1:24 pm

Sramota jeste, a vi, sto ste toliko pametni trebate da budete svesni toga da obican narod nema para i da ce prihvatiti i posao za 15.000. On ne da ih ne placa ni toliko, nego ih i maltretira, postavlja uslove da ….. :/ I sta dalje da kazem?!

boza
Gost
boza
26. juna 2012. 8:04 pm

Pa u Leskovcu dobro zive ta 2-3 koji drze kafice i finansiraju DS , a mi ostali ….

wpDiscuz