Leskovac se stavlja u koštac sa vršnjačkim nasiljem

Leskovac se stavlja u koštac sa vršnjačkim nasiljem
Podeli:

Strateški prioriteti Saveta za bezbednost grada biće smanjenje kriminala u Leskovcu, porodično i vršnjačko nasilje, saobraćaj, kvalitetan život mladih i zdravlje ljudi, kojima će se članovi ovog saveta baviti na izradi četvorogodišnjeg nacrta strategije bezbednosti grada.

Na današnjem sastanku Saveta, članovi ovog tela raspravljali su o nacrtu strategije bezbednosti grada za period od 2018. do 2022. godine., čiji je glavni cilj smanjenje vršnjačkog nasilja, ali i povećanje bezbednosti na teritoriji celog grada.

„Ne gajim iluzije da ćemo sve bezbednosti na teritoriji grada rešiti, mi želimo da napravimo jedan iskorak u tom smislu, jer cilj saveta je da upravo bezbednost bude veća. Nama je težište na vršnjačkom nasilju, na partnerskom nasilju, porodičnom, na kriminalu, nama su mladi u fokusu, osnovci, srednjoškolci, pa čak i  deca u vrtićima jer vršnjačko nasilje počinje još u vrtićima“, rekao predsednik Saveta Milun Dinić.

Prva verzija nacrta biće postavljena na sajtu grada, gde će svoje primedbe, mišljenja i stavove, građani moći da upute Savetu preko imejl adrese: savet.bezbednost@gradleskovac.org

Dinić je najavio i da je njihov plan da naredne godine u saradnji sa misijom OEPS, edukuju i vaspitačice u vrtićima,po pitanju nenasilnog delovanja i nenasilne komunikacije, jer se po njegovim rečima nasilnici formiraju upravo u vrtiću, pa dalje kroz školu i tako nastaju problem u društvu.

Članovi saveta za bezbednost u obavezi su da nacrt usvoje do septembra, a do konačnog usvajanja, svi građani i institucije grada Leskovca, imaće mogućnost da utiču na formiranje njegove konačne verzije.

Sve sugestije i stavove sugrađana, Savet će prezentovati Gradskom veću, i  tek nakon detaljne analize usvojiti konačnu verziju nacrta, a zatim će pristupiti realizaciji akcionog plana.

Emilija Mladenović


Podeli:
 1. Kako ono beše?
  Predsednik Saveta za bezbednost grada po funkciji treba da bude ZAMENIK GRADONAČELNIKA!
  Zbog čega je nastala promena?
  Ne želim da mislim da je uzrok tome nečija lenjost a da je uz to još uvek na funkciji!?!

 2. Nasilnici formiraju upravo u vrtiću, pa dalje kroz školu? Da, logično: dođu klepo vaspitana od kuće, sve im tata i mama lepo objasne a onda zle tete i zli učitelji kasnije, pokvare njihovo čedo, koje je sve samo ne problematično! Problem nasilja, bilo koje vrste, ima osnovu u porodici, a ne u vaspitnim ustanovama. Porodica se razjedinjuje problemima gole egzistencije, borbom za što veći i jači profit, gde se porodica stavlja u drugi plan, decu počinje da vaspitava ulica. Koliko ste puta čuli: „ja njemu ne mogu ništa“! A ko treba da rešava problem nečijeg sina, ćerke? Vrtić, škola? Samo porodica! Naravno, stabilna porodica! A kako da bude stabilna u ovo vreme Zadruge, Parova, rijalitija….

  • Kako da porodica bude stabilna u eri nezaposlenosti. Sirotinja je opaka cinjenica. Ovo je rijti drzava pederskog lobija Srbije.

 3. „Još jedan projekat“. A šta je prava suština ovog problema?Projektom bi trebalo da se bave ljudi koji su „skoro“ bili mladi.Oni to razumeju, jer su u trendu.O čemu se radi? O krizi porodice!!! Roditelji su zauzeti trkom za zaradom ili uzaludnim traženjem posla.Kad dete upiše u vrtić,roditelju nije važno što je na spisku 42go,važno je ga smesti. A dete naviklo na : Lap-top,tablet, telefon i TV. I…onda mu smetaju svi. A vrtić se bavi čuvanjem, negom i obrazovanjem dece. Tako je dalje i u školi…Pronašli ste rešenje u edukaciji prosvetnog kadra. To neće rešiti problem vršnjačkog nasilja. Počnite da razmišljate udrugom pravcu. Gradite vrtiće u gradu, da bi bio broj dece u grupama po normativima. Uvedite društveno koristan rad za decu u školama, pa će od tih para platiti deo troškova ekskurzije…Nekad je tako bilo. Brali smo kamilicu, išli u rasadnik pored Veternice i plevili zasad. Ima još mnogo,mnogo…ideja. Ostavite se edukacija…promenite odnos prema deci. JER DECA NISU KRIVA!!!

 4. Needukovana vaspitacica 20. novembra 2017., 10:53 pm

  Dinić je najavio i da je njihov plan da naredne godine u saradnji sa misijom OEPS, edukuju i vaspitačice u vrtićima,po pitanju nenasilnog delovanja i nenasilne komunikacije, jer se po njegovim rečima nasilnici formiraju upravo u vrtiću, pa dalje kroz školu i tako nastaju problem u društvu?
  Ajde more???Vaspitacice i učitelji dosli u obrazovni sistem needukovani? Znate li sta podrazumeva nenasilna komunikacija? Stub svakog društva je pre svega porodica,odatle se donosi (ne)vaspitanje!

Comments are closed.