Leskovac u kreditima do guše

Leskovac u kreditima do guše
Podeli:

Grad Leskovac se godinama unazad zaduživao kod stranih banaka i podizao milione evra zarad ostvarenja kapitalnih investicija od kojih su pojedine čak i propale ili pokrenute iznova, a stari krediti u njihovo ime se i dalje otplaćuju i to sa visokim kamatama.

Najveći krediti podizani su u vreme vlasti Demokratske stranke

Jedan od takvih primera je kredit podignut za „propali“ gradski kolektor još 2010. godine u iznosu od 1,2 miliona evra za koji je samo u prošloj godini glavni dug iznosio 2 miliona dinara, a kamata za isti period 11,3 miliona.

Najbitnije je da se obaveze lokalne samouprave po kreditima uredno servisiraju, što se može videti iz tabelarnog prikaza (Otplata kamata i glavnica) koje su dospevale za naplaćivanje u prošloj godini“, istakao je na današnjem Gradskom veću šef leskovačkog Odeljenja za finansije Dralibor Tričković prilikom obrazlaganja Predloga odluke o završnom računu gradskog budžeta za 2016. godinu.

A tabela kaže da se grad od 2006. do danas zadužio a ukupno 12 miliona 72 hiljade evra koje će sa kamatom isplaćivati i do 2022. godine.

Najveći od 5 kredite je uzet prvi, kod banke „Intesa“ u iznosu od 4 miliona evra za vodosistem Barje i rok njegove otplate je polovina 2021. godine. Za finansiranaje kapitalnih investicija, kako se navodi u obrazloženju, Leskovac se 2011. godine zadužio kod „Unikredit“ banke neverovatnih 3.9 miliona evra i taj dug sa kamatom mora da se vrati do avgista sledeće godine. Do 2022. godine moraju da se vrate dva kredita od skoro 3 miliona evra podignuta kod banke „Inetsa“ 2015. godine, takođe za kapitalne projekte i unapređenje energetske efikasnosti.

U propratnom materijalu nema objavljene kamatne stope, ali iz tabelarnog prikaza možete da se vidi tačan odnos glavnog duga i kamate za isti period.

Ostaje nejasno koliko je od svih tih kapitalnih projekata, za koje se grad zaduživao u milionima evra, do sada završeno, koliko se na njima radi i kada će biti gotovi.

Dragan Marinković


Podeli:
  1. Ma domaćinski se vodi grad nema šta. Za sve te kredite koje su uzeli i raskopali Leskovac da se ne vidi šta je i koliko urađeno a i za druge započete i nedovršene investicije treba odgovorni da idu u ćorku

  2. Ovaj Dalibor,nekakav načelnik finansija Grada Leskovac neka objasni ako ume,milijardu i 52 milona dinara koji su nezakonito potrošeni po izveštaju DRI i zbog čega su 36 funkcionera su što po krivičnim što po prekršajnim prijavama.Ovako lupeta i baca ovim neku dimnu zavesu po nalogu svog šefa veličanstvenog Meska .

    • Pokojni Guta je za njega bio maher, doktor za finansije. Dalibora ne bi poslao ni da mi kupi cigare.

      • Da znaš. Poslednji put kad ga Slobodan Kocić poslao po cigarete, ovaj zalutao pa završio kod Gojka u stranku, a odatle se totalno pogubio u SNS.

  3. Mesko se zaduzuje za kampanje, ako ako neka blejiv ovija jos!

Comments are closed.