Leskovac u kreditima do guše

Leskovac u kreditima do guše
Podeli:

Grad Leskovac se godinama unazad zaduživao kod stranih banaka i podizao milione evra zarad ostvarenja kapitalnih investicija od kojih su pojedine čak i propale ili pokrenute iznova, a stari krediti u njihovo ime se i dalje otplaćuju i to sa visokim kamatama.

Najveći krediti podizani su u vreme vlasti Demokratske stranke

Jedan od takvih primera je kredit podignut za „propali“ gradski kolektor još 2010. godine u iznosu od 1,2 miliona evra za koji je samo u prošloj godini glavni dug iznosio 2 miliona dinara, a kamata za isti period 11,3 miliona.

Najbitnije je da se obaveze lokalne samouprave po kreditima uredno servisiraju, što se može videti iz tabelarnog prikaza (Otplata kamata i glavnica) koje su dospevale za naplaćivanje u prošloj godini“, istakao je na današnjem Gradskom veću šef leskovačkog Odeljenja za finansije Dralibor Tričković prilikom obrazlaganja Predloga odluke o završnom računu gradskog budžeta za 2016. godinu.

A tabela kaže da se grad od 2006. do danas zadužio a ukupno 12 miliona 72 hiljade evra koje će sa kamatom isplaćivati i do 2022. godine.

Najveći od 5 kredite je uzet prvi, kod banke „Intesa“ u iznosu od 4 miliona evra za vodosistem Barje i rok njegove otplate je polovina 2021. godine. Za finansiranaje kapitalnih investicija, kako se navodi u obrazloženju, Leskovac se 2011. godine zadužio kod „Unikredit“ banke neverovatnih 3.9 miliona evra i taj dug sa kamatom mora da se vrati do avgista sledeće godine. Do 2022. godine moraju da se vrate dva kredita od skoro 3 miliona evra podignuta kod banke „Inetsa“ 2015. godine, takođe za kapitalne projekte i unapređenje energetske efikasnosti.

U propratnom materijalu nema objavljene kamatne stope, ali iz tabelarnog prikaza možete da se vidi tačan odnos glavnog duga i kamate za isti period.

Ostaje nejasno koliko je od svih tih kapitalnih projekata, za koje se grad zaduživao u milionima evra, do sada završeno, koliko se na njima radi i kada će biti gotovi.

Dragan Marinković


Podeli:

Ma domaćinski se vodi grad nema šta. Za sve te kredite koje su uzeli i raskopali Leskovac da se ne vidi šta je i koliko urađeno a i za druge započete i nedovršene investicije treba odgovorni da idu u ćorku

Sada bi bilo najbolje da jave našim saveznicima Englezima ili Nemcima da izbombarduju Leskovac da prikriju napravljenu štetu.

Lele, kolko li je Lebane duzno.

Ovaj Dalibor,nekakav načelnik finansija Grada Leskovac neka objasni ako ume,milijardu i 52 milona dinara koji su nezakonito potrošeni po izveštaju DRI i zbog čega su 36 funkcionera su što po krivičnim što po prekršajnim prijavama.Ovako lupeta i baca ovim neku dimnu zavesu po nalogu svog šefa veličanstvenog Meska .

Pokojni Guta je za njega bio maher, doktor za finansije. Dalibora ne bi poslao ni da mi kupi cigare.

Da znaš. Poslednji put kad ga Slobodan Kocić poslao po cigarete, ovaj zalutao pa završio kod Gojka u stranku, a odatle se totalno pogubio u SNS.

Mesko se zaduzuje za kampanje, ako ako neka blejiv ovija jos!