„Leskovačka roštiljijada“ po drugi put u Čikagu

„Leskovačka roštiljijada“ po drugi put u Čikagu
Podeli:

LESKOVAC-ČIKAGO – Početkom septembra u Leskovcu će se održati još jedna tradicionalna Leskovačka roštiljijada, a nekoliko dana ranije u Čikagu će na isti način i pod istim imenom zamirisati čuveni leskovački specijaliteti sa roštilja.

To će biti druga prekookenska Roštiljijada u najvećem „srpkom gradu“ izvan Srbije, koju sa porodicom  organizuje ugostitelj Božidar Jovanović iz leskovačkog sela Kopašnica, od 24. do 26. avgusta.

„Prošle godine se ćevapčićima, pljeskavicama, uštipcima, ‘leskovačkom mućkalicom’, spržom i prasećim mesom sa ražnja sladilo oko šest hilajda naših ljudi, ali i Amerikanci, Meksikanci, Azijati i Evropljani. To je bila proba, a ispao je događaj koji se još prepričava. Ove godine planiramo da napravimo spektakl“, priča Jovanović koji je na kratko došao u Leskovac radi dogovora oko predstojeće manifestacije i da obiđe staru majku u Kopašnici

Atmosferu srpskog podneblja dočaraće i trubači orkestra Božidara Nikolića Donje iz Gredlice, kao i prošle godine, a Jovanovići su u goste pozvali i privrednike i ugostitelje s juga Srbije.

„Biće to šansa za promociju naših specijaliteta poput Leskovačkog ajvara, sprže, ljutenice, rakije i drugih proizvoda, ali i prilika da se uspostave veze sa srpskim i američkim biznismena“, objašnjava predsednik Regionalne privredne komore Goran Jović.

Božidar Jovanović se sa suprugom Katicom i sinovima Nenadom i Draganom obreo preko okeana pre 12 godina. Radili su po tuđim restoranima dok nisu zaradili za svoj biznis. Kuhinja u njihovom restoranu, tvrdi Jovanović, je internacionalna, ali prvenstvo, ipak, ima srpska kuhinja.

Jovanovići su na perferiji Čikaga kupili i veliko imanje gde za potrebe svog restorana uzgajaju leskovački paradjaz i pariku i drugi povrće, a Božidar sam pravi „roštiljsko meso“, po receptu starih leskovačkih majstora koji je sa sobom poneo u Ameriku.

Nenad i Dragan su zaduženi i za medijsku promociju Leskovačke roštiljade, pa se reklame vrte na skoro svim lokalnim medijima u Čikagu.

(Kraj)

 

 

 

 

 

Podeli: