NOVI ČLAN BALKANSKE MREŽE MUZEJA (Balkan Museum Network – BMN)

Leskovački muzej na Međunarodnoj konferenciji muzeja

Leskovački muzej na Međunarodnoj konferenciji muzeja
Podeli:

Suzana Ranđelović i Nikola Marković, učestvovali su na petoj Međunarodnoj konferenciji muzeja i nasleđa ”Meet, See, Do”, koja je održana od 6. do 8. aprila u Prištini, sa oko 100 učesnika iz 13 zemalja, među kojima su predstavnici zemalja Zapadnog Balkana, Turske i zemalja EU-a.

Peto izdanje jedne od najvećih muzejskih konferencija na Zapadnom Balkanu ove godine organizovalo se pod sloganom “Konferencija koja stvara promene”.

Konferenciju je organizovala Balkanska mreža muzeja (Balkan Museum Network – BMN) i Fondacija kulturnog nasleđa bez granica (Cultural Heritage without Borders – CHwB) iz Bosne i Hercegovine.

Organizovana je sa ciljem da se produbi prekogranična saradnja i za razmenu iskustava među stručnjacima muzeja i nasleđa na Balkanu. Tokom konferencije razgovaralo se o inkluziji i pristupačnosti muzeja svoj publici, sa posebnim fokusom na osobe sa invaliditetom, važnosti uspešne komunikacijske strategije, edukativnim programima i ekonomskoj vrednosti muzeja. Konferencija teži da ojača individualne i institucionalne kapacitete muzeja, kao i da ohrabri i inspiriše muzeje u regionu na zajednički rad”, objašnjava za Jugmediu Suzana Randjelović.

Kao ključni govornici na konferenciji “Meet, See, (critically) Do” govorili su eksperti iz oblasti muzeologije i baštine sa regionalnim i međunarodnim iskustvom: Sharon Heal, direktorica Muzejske asocijacije Velike Britanije; Nitu Luci sa Univerziteta u Prištini i Lena Hejll iz Istorijskog muzeja Švedske.

Narodni muzej Leskovac kao član Balkanske mreže muzeja dobio je priliku za prekograničnu saradnju koja je izuzetno vredna jer donosi radikalno različite poglede na probleme sa kojima se muzeji u regionu suočavaju. “Meet, See, Do” konferencija kreira dinamičan, inspiritivan i zanimljiv način za učenje i deljenje znanja”, dodaje Randjelovićeva.

Završnom danu konferencije prisustvovala je i Mira Ninošević, vd. direktor Narodnog muzeja u Leskovcu. Tom prilikom vođen je razgovor sa potencijalnim partnerima za prekograničnu saradnju.

Milica Ivanović


Podeli: