Leskovački zavarivači po svetskim standardima

Leskovački zavarivači po svetskim standardima
Podeli:

Budući srednjoškolci koji se odluče da postanu zavarivači obuku će prolaziti u najsavremenijim mogućim uslovima u renoviranoj radionici Tehničke škole „Rade Metalac“ u Leskovcu čije otvaranje je finansijski potpomogao GIZ.

Obuku za zavarivače u ovoj radionici, pre renoviranja, prošli su i osuđenici koji služe kazne u leskovačkom Okružnom zatvoru, a nakon odsluženja kazne je većina njih odmah našla posao

Sa otvaranjem ove radionice, Tehnička škola je prevazišla okvire jedne vaspitno-obrazovne ustanove i otišla korak dalje ka obučavanju mladih za jedno od deficitarnih zanimanja na tržištu rada.

Leskovcu su potrebne zanatske škole, jer radimo na tome da se u našem gradu stvore uslovi za više izgradnje. Zato ne želimo da se dogodi da nemamo  dovoljno radnika i da nam radna snaga dolazi iz inostranstva. S druge strane, svesni smo da se ovakava zanimanja u našoj zemlji ne poštuju dovoljno.   Većina mladih nakon završenog školovanja želi da  zaposlenje nađe u državnim preduzećima i institucijama gde, znate i sami, ima malo slobodnih radnih mesta. Moramo da stvorimo uslove da zanatska zanimanja budu više plaćena, jer naporan rad zahteva i veća primanja“, poručio je na otvaranju gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je uzgred bio impresioniran novom radionicom.

Direktor škole Slavoljub Stojanović kazao je da veruje da će otvaranjem ove radionice podstaći mlade da se bave zanatima i obučavati ih prema identifikovanim potrebama tržišta rada, što će direktno uticati na smanjenje nezaposlenosti.

Ohrabruje podatak da je u okviru Regionalnog centra za kontinuirano obrazovanje odraslih, koji funkcioniše pri Tehničkoj školi, najveće interesovanje u poslednjih par godina iskazano za obuku za zavarivače“, naglasio je direktor.

Do sada je ove obuke prošlo 40 polaznika koji su sa dobijenim sertifikatom i međunarodno priznatima testom odmah našli zaposlenje.

Dragan Marinković


Podeli: