Leskovčani dobili novu savremenu zelenu pijacu

Leskovčani dobili novu savremenu zelenu pijacu
Podeli:

Posle godinu dana gradnje, Leskovčani su danas dobili novu zelenu pijacu, moderno pokriveno zdanje sa 110 tezgi, mlečnom pijacom i nizom od 15 lokala, za čiji projekat je grad Leskovac prošle godine nagrađen trećom nagradom, posle Podgorice i Beograda.

Na nekada neuglednom prostoru stare pijace, uz Ulicu Kralja petra, preko puta Rode, nikao je novi moderan pijačni kompleks na površini od 637 metara kvadratnih, za čije uređenje i izgrdanju je iz gradske kase izdvojeno 124 miliona dinara.

Reč je o kapitalnoj investiciji

Tu spadaju radovi na mlečnoj hali, uređenje platoa sa nadstrešnicom, izgradnja lokala, nabavka tezgi, parterno uređenje pijace sa prilazima, kao i rekonstrukcija ulice Topličkog ustanka i Mlinske i izgradnja saobraćajnice u produžetku Voždove ulice. Da je reč o važnom i savremeno opremljenom kompleksu potvrđuje i priznanje žirija 25. međunarodnog Salona urbanizma, na kojem su projektanti

nove pijace dobili treću nagradu u kategoriji realizovanih projekata“, kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović otvarajući ovaj pijačni kompleks, dodajući da je bila želja da se zakupcima stvori lepši i funkcionalniji prostor, koji odgovora njihovim ali i potrebama kupaca.

Preko 70 posto tezgi je već zakupljeno, po ceni od pet do 30.000 dinara, u zavisnosti od vrste zone u kojoj se nalaze.

Na useljenje, istako je Cvetanović, neće dugo morati da čekaju ni zainteresovani za kupovinu lokala.

U toku današnjeg dana biće pokrenut postupak za prodaju lokala putem javnog nadmetanja, po početnoj ceni od 1500 evra po metru kvadratnom, u dinarskoj protivrednosti. Za desetak dana svi potencijalni kupci moći će da na javnoj prezentaciji dobiju detaljne informacije o novoizgrađenim lokalima, a javno nadmetanje za njihovu prodaju zakazano je za 22. mart, s tim što će morati da se uplati 20 posto od cene da bi se steklo pravo učešća na licitaciji“, istako je gradonačelnik.

Na ovom prostoru najpre je nikla mlečna hala u koju je uloženo 5,7 miliona dinara, a proces izgradnje pijačnog kompleksa i prostora oko nje odvijao se u nekoliko faza.

Svaki lokal obeležen je brojem i upisan u katastar

Ovde se, dodao je Cvetanović, ne završavaju radovi na kompleksu i njegovoj okolini, jer je za 2017. godinu iz budžeta izdvojeno dodatnih 35 miliona dinara za uređenje ovog dela grada.

U planu je nastavak rekonstrukcije Mlinske ulice od raskrsnice sa ulicom Ilije Strele do raskrsnice sa ulicom Kralja Petra Prvog, a biće izgrađena i saobraćajnica u produžetku ulice Topličkog ustanka, sa parking prostorom i stambenim prilazom. Oko 18 miliona dinara biće uloženo u izgradnju nove lamele lokala i sa izgradnjom Lidla čiji početak se uskoro očekuje, ovo će zaista biti urban i reprezentativan deo grada“, zaključio je Cvetanović.

Predstoji i druga faza gradnje, odnosno, izgradnja robonog dela pijace sa dodatnim lokalima i presecanjem ulica, ali o tome nije danas detaljno govoreno.

Direkot JP „Pijace“ Zoran Milošević je takođe izrazio zadovoljstvo što je preduzeće dobilo jedan od najmodernijih pijačnih kompleksa u Srbiji i izrazio nadu da su godine lošeg poslovanja – prošlost.

Milica Ivanović


Podeli:
 1. Krajincanin 10.02.2017., 15:22

  Falim te boze, da taj deo grada na nesto lici. Kad se setim one stare pijace sto je srusena i sto sada tamo trava raste, zaplace mi se tu sam odraso.

  • Rrrrazumeš ti mene 10.02.2017., 18:16

   Raso si na pijaci? Jel te mama tamo našla ispod glavice kupusa, na tezgi 114?

 2. Najbitnije je to sto je bivsi uposljenik dobio udarna 4 mesta na ulazu u Pijacu, puka slucanost, verovatno je na licitaciju dao najvecu ponudu

 3. A njegov šofer ima tri lokala u toj pijaci, koji ne smeju da se licitiraju

 4. Goran Djokic 10.02.2017., 16:13

  Oko 1700 po metru kvadratnom ulozeno za izgradnju. Projektanti i izvodjac su najverovatnije iz Dubai.

  • Za 1700 evra može da se sagradi više 10m stambenog prostora, siva gradnja.

   • Tako je, 9000 evra košta montažna kuća od 70m2 u takozvanoj sivoj zoni. Treba ti plac i da uvedes struju i vodu, taman za četvoročlanu porodicu. Pa ti vidi kolko se razbacuju parama oni koji imaju po 3-4 nekretnine. Nemaju osećaj za pare, to se troši nemilice. Pitam se dal tako troše i svoj novac?

 5. Miloš Jović 10.02.2017., 17:07

  Pijaca „kapitalna investicija“!?!?! Toliki im je domet….

 6. Vera, Nada, jagoda 10.02.2017., 17:10

  Ko sta radi, Direkor JP „Pijace“ Zoran Milošević se NADA. I radnici se nadaju za platu, pa se ne slikaju za novine svaki dan.

 7. Za proletere krivak 10.02.2017., 17:30

  Seljaci za seljake, fabrike seljacima. Druže M. ti si s’nama, tebi i seljacima žito, nama slama.

 8. petarleskovac 10.02.2017., 20:23

  hoce li i ovo biti bez rasvete,kao kruzni tok na neodradjenoj zelenoj zoni.,…

 9. Серафим 13.02.2017., 13:03

  Шверцери добили нове тезге.

Comments are closed.