Leskovčani otkrili kako je Delimano manipulisao kupcima preko interneta

Leskovčani otkrili kako je Delimano manipulisao kupcima preko interneta
Podeli:

Udruženje Narodni parlament Leskovac pokrenulo je postupak za zaštitu kolektivnih interesa potrošača protiv kompanije Studio Moderna – prodavca Delimano posuđa i kuhinjiskih aparata, zbog dovođenja potrošača u zabludu prilikom kupovine na sajtu.

Narodni parlament zahteva od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da pokrene postupak u kome će utvrditi da je kolektivni interes potrošača povređen od strane te kompanije i da na osnovu sprovedenog postupka preduzme mere predviđene zakonom

Studio Moderna svojim potrošačima nudi takozvani „kupon dodatne sigurnosti“, koji im obezbeđuje jednogodišnju garanciju po ceni od 299 dinara, trogodišnju garanciju po ceni od 899 dinara i petogodišnju garanciju po ceni od 1199 dinara, ali kupac ne nailazi na bilo kakva obaveštenja o svojim zakonskim pravima na dvogodišnju garanciju zagarantovanu Zakonom o zaštiti potrošača.

Postupajući po prigovorima potrošača Narodni parlament je identifikovao kolektivno kršenje prava potrošača od strane trgovca koji pored proizvoda na internet stranici nude kupovinu kupona.

Na ovaj način, potrošač se dovodi u zabludu da će isključivo kupovinom ovog kupona ostvariti pravo na garanciju i servisiranje proizvoda. Takođe, kupon dodatne sigurnosti kod prosečnog potrošača stvara zabludu da će pravo na zamenu ili servisiranje imati samo ukoliko uplati iznos označen pored opcija“, kaže menadžer pravne službe Borivoje Đorđević.

Iz Narodnog parlamenta veruju da je ovo  nije izolovan slučaj i zbog postojanja ovakve prakse kod trgovaca, podsećaju potrošače da prilikom trgovine imaju pravo na dvogodišnju garanciju bez bilo kakve nadoknade, zatim pravo na zamenu, umanjenje cene i raskid ugovora u prvih šest meseci, kao i pravo na popravku uz saglasnost kupca.

Ukoliko smatrate da su vam potrošačka prava ugrožena, možete se obratiti Regionalnom centru za zaštitu potrošača Južne i Istočne Srbije – Udruženju Narodni parlament telefonom na 016/3100110 ili preko kontakt forme na sajtu.

Emilija Mladenović

 


Podeli:
  1. Taj delimano i njegovi takozvani aparati.
    0    0
  2. Bravo za Narodni Parlament! To je prava građanska akcija udruženja građana koje istinski brine o gradjanima a ne kao neki Resurs i Edukacijski centri i Odbori. Bravo devojke i momci!Za vas i vredi da Opština i Republika povremeno odreše kesu.
    0    0

Comments are closed.