LIFFE Još 4 dana do spektakla – Kusturica i besplatni koncert No smoking orkestra

LIFFE Još 4 dana do spektakla – Kusturica i besplatni koncert No smoking orkestra
Podeli:

Pripreme za otvaranje desetog Leskovačkog festivala filmske režije (LIFFE), privode se kraju, a organizatori iz Leskovačkog kulturnog centra najavljuju do sada neviđeni spektakl, budući da će ovaj jedinstveni festival u Srbiji otvoriti slavni srpski reditelj Emir Kusturica, koji će održati I besplatni koncert na Širokoj čaršiji sa No smoking orkestrom, s početkom u 21,30.

LIFE počinje 19. septembra uveče i završava se dodelom nagrada i priznanja 23. uveče. Leskovac će tih dana disati u ritmu brojnih filmskih predstava, slavnih rediteljskih i glumačkih imena.

Prvi dan festivala biće u znaku proslavljenog reditelja kome će na ceremoniji otvaranja biti uručena nagrada „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju filmske umetnosti u svetu I iste večeri biti prikazan njegov nagrađuvani film “Na mlečnom putu”.

Koncert se organuzije za sve Južnjake, pa će LKC organizovati i besplatni prevoz u dogovoru sa kulturnim centrima i domovima kulture

Jubilarno izdanje festivala donosi četiri programske celine, takmičarski program, selekciju studentskih filmova, filmove za decu i program Autorski pečat. Za festivalske nagrade, koje nose ime velikana srpske i jugoslovenske kinematografije Živojina Žike Pavlovića, takmičiće se trinaest ostvarenja sa prostora nekadašnje Jugoslavije, od kojih su šest srpske premijere.

Među njima su višestruko nagrađivani filmovi o kojima se mnogo govori u regionu, kao što su „Ne gledaj mi u pjat“ prvenac hrvatske rediteljke Hane Jurišić; „Muškarci ne plaču“ Alena Drljevića i „Žaba“ Elmira Jukića iz Bosne i Hercegovine, oba premijerno u Srbiji, kao i

makedonski filmovi „Zlatna petorka“ Gorana Trenčevskog i „Amok“ Vardana Tozije; srpsku premijeru imaće i slovenačko ostvarenje „Pođi z mano“ Igora Šterka, a iz ove zemlje dolazi i „Noćno življenje“ Damjana Kozolea; tu su i prošlogodišnji makedonski kandidat za Oskara „Oslobođenje Skoplja“ Danila i Radeta Šerbedžije; „Slepi putnik na brodu ludaka“ Gorana Markovića, „Rekvijem za gospođu J“ Bojana Vuletića i „Nigde“ Predraga Velinovića iz Srbije; „Igla ispod praga“ Ivana Marinovića iz Crne Gore i još jedan hrvatski film „ZG 80“ Igora Šeregija.

U okviru pratećeg programa biće priređene izložbe fotografija iz legendarnih televizijskih serija „Grlom u jagode“ Srđana Karanovića i „Sivi dom“ Darka Bajića. Takođe, biće održane promocije knjiga, među kojima i monografije „Dragan Gaga Nikolić – gospodin mangup“.

Biće održana VI konferencija reditelja, a festival će biti zatvoren uručenjem nagrada i predstavom Branka Đurića „Đurologija“.

Milica Ivanović


Podeli:
  1. Ej,kod Emira kao kod stare babe,nema nista dzabe.Ako ne verujete pitajte Lazu Ristovskog,Miki Manojlovica ili Bule Goncica.

    • „Stara baba“ je pleonazam, a ovaj je odavno ništa drugo do samoživi mrzovoljni deda, paraslavac usahle kreativnosti, željan para i posthumne slave. „Use, nase i podase“, njegovo sveto trojstvo.

      • „Paraslavac“, jakako 😉 Tek će se za neku godinu videti katastrofične i nesagledive posledice kulturne dodikizacije srpske kulture i uvoza raznih „Muja od Doboja“ te mučko pražnjenje srpskog budžeta radi političkog uhlebljenja poslušnih stvaralaca.

Comments are closed.