Ljajić: Rast IT preduzetnika u Srbiji 74 odsto

Ljajić: Rast IT preduzetnika u Srbiji 74 odsto
Podeli:

U poslednje dve godine u Srbiji je zabeležen rast IT preduzetnika za 74 odsto, a na jugoistoku zemlje taj rast iznosi 102 odsto, izjavio je u Nišu potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Otvarajući treći Forum naprednih tehnologija u niškom Oficirskom domu, Ljajić je rekao da procene govore da u Srbiji do 2020. godine u IT sektoru može biti otvoreno 50.000 novih radnih mesta.

Već sada imamo nedostatak od oko 15.000 stručnjaka u oblasti IT tehnologija. Po procenama Evropske komisije do 2020. godine u svetu će nedostajati 800.000 IT stručnjaka„, rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, koliki je značaj IT kompanija za svetsku ekonomiju najbolje govori podatak da je vrednost pet najvećih IT kompanija poput Majkrosofta i Fejsbuka, čak dva i po puta veća od bruto društvenog proizvoda svih zemalja jugoistočne Evrope.

Generalni direktor kompanije „Telekom Srbija“ Predrag Ćulibrk najavio je na otvaranju Foruma da će ta kompanija uložiti ove i naredne dve godine 200 miliona evra u bazičnu infrastrukturu, a najveći deo tog iznosa biće uložen u optičku infrastrukturu.

Na području grada Niša, dodao je Ćulibrk, „Telekom“ će do sredine naredne godine uložiti u infrastrukturu četiri miliona evra.

Ta ulaganja u infrastrukturu obezbediće bolje servise, stvoriće preduslove za dolazak investitora i omogućiti bolji život gradjana„, rekao je Ćulibrk.

On je kazao da „Telekom“ već sada pruža usluge koje su „rame uz rame“ sa uslugama koje pružaju operateri u najrazvijenijim delovima sveta.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je podsetio da je Forum naprednih tehnologija pokrenut pre tri godine sa osnovnim ciljem da se Niš predstavi kao centar naprednih tehnologija.

Forum treba da promoviše proizvodne, naučno-obrazovne institucije i druge resurse grada i na taj način doprinese privlačenju investitora, zapošljavanju i većem standardu žitelja Niša„, izjavio je Bulatović.

Forum naprednih tehnologija trajaće do četvrtka, a na njemu će se predstaviti više od 100 kompanija iz IT sektora ali i drugih grana privrede.
B.Ljubisavljević


Podeli:
Označen sa