Ljudima se jako sviđaju varvari – predstava Crvena u LKC-u

Ljudima se jako sviđaju varvari – predstava Crvena u LKC-u
Podeli:

Prema scenariju američkog pisca Džona Logana, u režiji  Danila Marunovića, Crvena je u Beogradu premijerno prikazana 2016. Za manje od godinu dana, leskovačka publika je na repertoaru Kulturnog centra Leskovac sinoć mogla da isprati predstavu o američkom slikaru Mark Rotku.

Ovaj ekspresionista, Jevrejin ruskog porekla koji je živeo i radio u Americi, 2012. godine je postao ,,najskuplji,, savremeni umetnik. Njegova slika ,,Narandžasto, crveno i žuto,, je iste godine na njujorškoj aukciji prodata za 86,9 miliona dolara.

Reditelj Danilo Marunović je u adaptaciji Crvene za srbijansku publiku, ulogu slikara poverio Branislavu Lečiću, dok su crvena platna na sceni, kao i čitav ambijent kreirani od strane slikara Dimitrija Popovića. Pored Lečića u predstavi glumi Marko Grabež.

Priča o slikaru koji se u Americi,prošlog veka, ,,borio,, za koncept  ,,visoke umetnosti ,, . Iako je odbijao da sebe svrsta u bilo koji pokret ili pravac, od strane kritike je opisan kao apstraktni ekspresionista, i pored dvojice Amerikanaca, Džeksona Poloka i Vilijama de Koninga, jeste jedan od najpoznatijih posleratnih umetnika američkog kontinenta. Inspiraciju je nalazio u mitologiji, filozofiji, psihoanalizi, a na njegov rad su bitnije uticali Niče, Jung i Frojd. Značaj je pridavao Ničeovom konceptu apolonskog i dionizijskog, naglašavajući samu tragiku čoveka i vremena u kome pojedinac egzistira. Psihoanaliza mu je pomogla da pojmove arhetipa, kolektivnog nesvesnog prebaci na polje umetnosti i time kreira sopstveni umetnički izraz.

Kako je živeo i radio svojstveno umetniku koji je opčinjen idealima evropskog obrazovanja, erudicije i napajan delima evropskih mislilaca, u stalnom sukobu sa američkom kulturom, pop-artom i komercijalizacijom umetnosti, tragično je završio. U 66. godini izvršio je samoubistvo.

Branislav Lečić je na sceni uspeo da prenese atmosferu nezadovoljstva, slikajući mimikom i govorom, čoveka, temperamentnog, koji ne trguje stavovima, dosledan i tvrdoglav. Lečić pominje da je predstava borba protiv šunda i kiča na globalnom nivou, pre svega, u Srbiji. Podseća da je neukus i estradizacija preuzela primat i da je to loše, jer kako Mark Rotko u predstavi kaže – Ljudima se jako dopadaju komercijalisti (misli na Pabla Pikasa), biznismeni (Endi Vorhol), a najviše vole varvare.

 

Marija Paravinja

 


Podeli:
  1. Hvala bogu da jugmedija ima pravog novinara. Ova Marija i o pozoristu zna da napise pravi tekst. Molder lupa gluposti o pozoristu, a Milica bas nista ne zna.

Comments are closed.