Manifestacija u čast Leonida Šejke

Manifestacija u čast Leonida Šejke
Podeli:

U godini kada se obeležava 85 godina od rođenja čuvenog Leonida Šejke, jednog od osnivača umetničke grupe Mediala, 18 umetnika iz Leskovca će izložbom podsetiti na lepotu različitog mišljenja, prikazujući svoje radove.

Manifestacija će biti održana 22. decembra u Narodnom muzeju u Leskovcu, gornja galerija. U 18 časova je otvaranje izložbe, u 18:30 je projekcija filma „Kako žive beogradski slikari“, a u 19 časova projekcija filma „Leonid Šejka“.

Učestvuju: Marko Antić, slikar, Stefan Tićmi, pesnik, Aleksandra Branković, slikar Katarina Novaković, slikar, Bojan Antić, slikar, Jelena Tićmi, pesnik, Mariana Veličkovski, slikar, Robert Dimitrijević, sculptor, Anđela Đurašković, modni dizajner, Ana Petković, slikar, Bogdan Dimitrijević, slikar, Joškin Šiljan, slikar, Filip Stamenković, slikar, Tanasije Bosiljčić, slikar, Radivoje Radivojević, slikar, Jovan Spasić, slikar, Marko Višić, slikar i Bojana Micić, slikar.

Inače, Beograđanin Leonid Šejk bio je jedan od osnivača i teoretičara grupe Baltazar, koja je prerasla u grupu Mediala 1957. god. Od 1961. bio je član ULUS-a. Prvi put grupno izlaže 1953. godine, a prvu samostalnu izložbu priredio je u beogradskoj Galeriji Grafički kolektiv, 1958. godine. Šejka je radio i skulpturu, zatim objekte, ilustracija knjiga, scenografiju, a bavio se i vanlikovnim eksperimentima i teorijom.

Autor i organizator, Filip Stamenković.

(Kraj)


Podeli:
Označen sa