Ministar Vulin otvorio nove prostorije Centra za socijalni rad u Vlasotincu

Ministar Vulin otvorio nove prostorije Centra za socijalni rad u Vlasotincu
Podeli:

VLASOTINCE – Deset godina od početka renoviranja, u zgradu nekadašnjeg internata industrijalca Gavrila Popovića uselili su se danas službenici Centra za socijlan rad, kojeg je otvorio Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pored Centra, ovde je smešteno i Savetovalište za brak i porodicu, zatim, Dnevni boravak za decu sa poremećajima u ponašanju, Centar za decu i omladinu, igraonica i fizioterapeutska sala.

internat-vlasotince

Stari izgled

Internat_Danas

Novi izgled

“Obnavljanje ustanova socijalne zaštite je naš prioritet i zato ulažemo u njih. Oko 14.000 zaposlenih u Ministarstvu rada svakodnevno brine o više od 700, 000 korisnika usluga socijalne zaštite. Vodimoračuna o ravnomernosti razvoja socijalne zaštite i pomažemo i lokalnim samoupravama određenim namenskim sredstvima. Minisartsvo je uspelo da sa smanjenom količinom novca poveća obim usluga socijalne zaštite ove godine, a inače smo uštedeli više novca od svih ostalih ministarstavaTako smo i uspeli da krenemo u u proces obnavljanan

centar_otvaranje_vlasotince

institucija. Inače, u prošlom mesecu isplatili smo više od 4 milijarde dinara za razne usluge socijalne zaštite”, kazao je Vulin.

Vlasotince je ove godine Uredbom o namenskim transferima dobilo 3,5 miliona dinara što je dovoljno, kazao je Vulin, da se sačuvaju sve postojeće usluge socijalne zaštite.

Direktor Centra za socijalni rad Momčilo Ignjatović istakao je da je sređivanje novog prostora trajalo godinama. „Ali mislim da su sada stvoreni uslovi da Centar može da funkcioniše bolje“, reako je Ignjatović.

centar_otvaranje

U uređenje zgrade do sada je uloženo oko 15 miliona dinara, od čega je lokalna samouprava izdvojila blizu 12 miliona, Kraljevina Norveška 2 miliona, a resorno ministarstvo 1,4 miliona dinara.

centar_kancelarija

„Vlasotince spada u četvrtu grupu razvijenosti, što znači da ima dosta socijalno ugroženih građana i mi se trudimo da odgvorimo njihovim potrebama. Budžetom za 2016. predvideli smo  oko 30 miliona dinara za usluge socijalne zaštite,  što je oko 5 posto budžeta i koliko znam, najviše u Srbiji“, istakao je predsednik opštine Zoran Todorović naglasivši da lokalna samouprava učestvuje u raznim projektima socijalne zaštite, sa ministarstvom i donatorima.

centar_prostorije

Otvaranju novih prostorija Centra za socijalni rad u Vlasotincu prisustvovao je i načelnik Jablaničkog okruga Božidar Stojiljković koji je rekao da je ova ustanova primer kako treba da izgledaju ustanove socijalne zaštite u Srbiji.

Zgrada nekadašnjeg internata, a sada Centra za socijalni rad, bila je  vlasništvo industrijalca Gavrila Popovića i sagrađena je 1923.godine. Posle Drugog svetskog rata je nacionalizovana. Nakon što je vraćena vlasnicima, opština Vlasotince je 2006.godine otkupila zgradu za šest miliona dinara.

(kraj)mil


Podeli: