Mladi sve češće žrtve trafikinga, lažu ih da će im naći dobar posao u inostranstvu

Mladi sve češće žrtve trafikinga, lažu ih da će im naći dobar posao u inostranstvu
Podeli:

Lažna obećanja za rad u inostranstvo na dobro plaćenim poslovima najčešći su oblik vrbovanja mladih od strane pojedinaca i organizovanih grupa koji se bave trgovinom ljudima, saopšteno je na današnjoj tribini „Leskovac protiv trgovine ljudima“ u velikoj sali Skupštine grada.

U Leskovcu od početka ove godine nije zabeležen ni jedan slučaj trgovine ljudima

Porodica, škole, Centri za socijalni rad, državni organi i drugi subjekti svakodnevno trebaju da se uključe u rad da mladima kako bi se preventivno delovalo na suzbijanju trgovine ljudima“, istakla je  Sanja Savić, stručnjak Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima iz Beograda i dodala da se žrtvama ove pojave treba pružiti stručna pomoć.

Mladim srednjoškolcima završnih razreda je danas predočen naćin na koji trgovci vrbuju ljude, kako da prepoznaju žrtvu trafikinga i na koji način osoba može biti eksploatisana.

Mislim da je neophodno da dođemo do što većeg broja žrtava, jer je  siva brojka na ovom području velika. Treba posebno raditi na prepoznavanju žrtava, to jest kako da ih prepoznaju svi oni koji mogu doći u kontakt sa njima. Zbog toga je jedna od glavnih aktivnosti Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima razvoj i preciziranje pokazatelja da je osoba žrtva trafikinga, i to pokazatelja za različite sisteme. Potpuno je drugačiji način na koji nastavnik u školi može da prepozna dete koje je žrtva trgovine i kako to može da uradi socijalni rad, na primer. Institucije ne mogu da reaguju ako nemaju informaciju“, objasnila je Savićeva.

Seksualna eksploatacija je takođe dominantan oblik trgovine ljudima i žene su najizloženije – pokazuje statistika.

Postoje brojni načini vrbovanja, a najčešće se koriste lažna obećanja o besplatnim putovanjima u inostranstvo, lažni oglasi za posao, prinudni brakovi, kao i lover boystrategija, odnosno lažni dečko koji poziva devojku da zajedno započnu novi život u inostranstvu“, dodaje ona.

Znanje o tome ko sve može biti žrtva trafikinga, kako prepoznati žrtvu i kome se obratiti za pomoć su najbolji načini za prevenciju trgovine ljudima, istaknuto je na današnjoj tribini o trafikingu u Leskovcu.

Dragan Marinković


Podeli:
  1. Nisu nasi mladi bas toliko naivni a i prave se panetni.da vise znaju od starijih….jedino ako je nekp bas toliko glup pa da naseda na price kojekakvih manipulatora i manijaka

Comments are closed.