Mladi u Leskovcu sprovode međunarodni projekat

Mladi u Leskovcu sprovode međunarodni projekat
Podeli:

Neformalna grupa „Parlamentarci“ iz Leskovca, organizuje ove nedelje aktivnosti u okviru međunarodnog omladinskog volonterskog projekta „Napravi mi sendvič“, na inicijativu Vanje Pešić, volonterke iz Leskovca koja pohađa UWC College u Mostaru.

Pored srednjoškolaca iz Leskovca, učesnici projekta su i njihovi vršnjaci iz Indije, Nemačke, Meksika, Čilea, Turske i drugih zemalja koji pohađaju United World College u Mostaru.

Oni su juče na pet lokacija u Leskovcu sproveli socijalni eksperiment testirajući da li i kako prolaznici reaguju kada prisustvuju vršnjačkom nasilju na javnim mestima,  zatim su delili ruže muškarcima na šetalištu, u centru grada snimajući njihove reakcije, a učestvovali su i u radionicama na temu roda i rodnih uloga. Njihov plan je da sprovedu i kampanju na društvenim mrežama kako bi motivisali vršnjake na promišljanje i preispitivanje rodnih uloga.

Učesnici projekta su kroz radionice koje se održavaju u prostorijama Omladinskog kluba, dobili  priliku da iznesu svoje stavove, mišljenja, ali i  da razmene iskustva sa svojim vršnjacima iz drugačijih društava kultura.

Ovaj socijalni eksperiment sprovodi se sa ciljem da se dođe do određenih zaključaka o percepciji roda i rodnih uloga u našem društvu, a ostvaren je sa vrlo skromnim novčanim sredstvima, uz veliku pomoć leskovačkih srednjoškolaca u čijim su domovima učesnici iz inostranstva smešteni.

Projekat je realizovao Udruženje Narodni parlament, finansiran je od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, a sprovodi se u okviru projekta „Mladi su zakon 2017 – Jablanički i Pčinjski okrug“.

Emilija Mladenović

 

 

 

 

 

 


Podeli:
 1. „Napravi mi sendvič“? To mu dodje kao neka NVO ironija na racun aktuelne vlasti? Čekajte, a zar to nije vec dve decenije i manir onih koji su se uglavili u NVO i koji decu cascavaju sendicima i sokicem da bi im deca svojim prisustvom dala legitimitet i opravdala astronomske budžete ovih matorih ?

  • Projekat se zove „Napravi mi sendvic“ zbog toga sto je tema rod, pol i rodne uloge. Naziv je sala na ustaljene uloge gde se zenama govori da odu u kuhinju i naprave svom muzu sendvic.
   Nema nikakve veze sa politikom.

   • Krajincaninov rogjeni brat 24. oktobra 2017., 9:08 am

    Šta ima loše u tome da žena napravi sendvič svome mužu? Meni i bratu žene stalno prave sendviči a nisu nam ni rod ni pomoz Bog. Ima veze sa poltiku zato što je moj brat u SNS

Comments are closed.