Mladi neće da žive na jugu Srbije

Mladi neće da žive na jugu Srbije
Podeli:

LESKOVAC – Od 700 anketiranih mladih ljudi sa juga Srbije 67 odsto razmišlja o odlasku iz svog rodnog mesta, za trajni odlazak se priprema 46 odsto, privremeno bi otišlo 35,1, a približno isti procenat anketiranih je prikupljalo informacije o mestu i zemlji u koju bi emigriralo. Samo 18 odsto ispitanika ne razmišlja o odlasku.

Ovo su rezultati istraživanja Narodnog parlamenta u Leskovcu, prezentovanih danas na konferenciji za novinare.

Kao razlog za odlazak sa juga Srbije, mladi su na prvom mestu nvodili nemogućnost nalaženja posla, zatim, bolje plaćen posao i napredovanje u službi u drugim mestia, lošu ekonomsku situaciju na jugu, nastavak školvanja i nerazumevanje sredine.

Mladi za svoj budući dom u Srbiji najradije biraju Beograd, Niš iNovi Sad, a Nemačka, Amerika i Švajcarska su najprivlačnije inostrane destinacije.

“Ovo su zaista zabrinjavajući podaci. Svrha ovakvih istraživanja je identifikovanje problema. Bojim se da će se zaista veliki broj mladih iseliti ukoliko se ne preduzmu konkretni koraci”, kazao je direktor Narodnog parlamenta Goran Mitrović.

Istraživanja su vrešena krajem prošle godine sredstvima dobijenim na konkursu zajedničkog programa Ujedinjenih nacija “Održanje mira i inkluzivni lokalni razvoj”.

(Kraj)

 


Podeli:
  1. Normalno,kad morate da budete član DS i miljenik gradonačelnika.Za stručnjake,školovane i pametne nema mesta.Zato je sef kabineta gradonačelnika i njegovo okruženje politički kadar bez škole,znanja i pameti!Valjda će se i to promeniti ili cemo nastaviti da gubimo mlađe ljude iz Leskovca.

Comments are closed.