Moguća pojava “kvrgave kože” VRANJE PRED ZARAZOM

Moguća pojava “kvrgave kože” VRANJE PRED ZARAZOM
Podeli:

VRANJE – Ukoliko se kliničkim ispitivanjem potvrdi sumnja da je jedno grlo stoke u selu Gradinje u Poljanici inficirano oboljenjem „Nodularni dermatitis“, poznatiji  kao „kvrgava koža“, ceo Pčinjski okrug biće proglašen zaraženom teritorijom, saopšteno je na vanrednoj sednici Kriznog štaba Grada Vranja.

Gradonačelnik Vranja, Slobodan Milenković se tokom prvog radnog dana na novoj funkciji našao i u ulozi komandanta Kriznog štaba, i tom prilikom zatražio od saradnika da ga izveste o najnovijim saznanjima i preduzetim merama sa ciljem sprečavanja zaraze stoke.

Dragan Tasić, načelnik odeljenja za vanredne situacije dostavio je podatke po kojima  je na području sela Gradnja u Poljanici registrovano jedno grlo stoke, za koje postoje jake indicije da je obolelo.

Za ovu zaraznu bolest nadležno je Ministarstvo poljoprivrede, tj. Uprava za veterinu. Oni su na terenu bili 4. i 5. juna , u cilju uzimanja uzoraka sa zaraženih životinja na teritoriji Pčinjskog Upravnog okruga i već 7. juna doneli rešenje o zaraženom području na teritoriji opštine Bujanovac, a teritoriju Pčinjskog okruga okarkterisali kao ugroženo područje” kazao je Tasić.

Goveda

Do sada su zaraženim područjima proglašene terirorije opština Bujanovac, Surdulica, Bosilegrad i Trgovište, gde je potvrđeno prisustvo ovog opasnog stočnog oboljenja, dok se opštine Han, Vranje i Preševo vode kao ugrožena područja budući da se graniče , odnosno gravitiraju u blizini zaraženih opština.

Kao jedna od najvažnijih mera aktivnosti, u ovakvim situacijma ističe se brzina regovanja lokalne samouprave i sprovođenja određenih mera koje propisuju nadležne službe i organi. Kako je za konkretne mere saniranja posledica zaraze nadležna Uprava za veterinu i Veterinarska inspekcija, lokalna samouprava treba da njima pruži logističku podršku.

cc65207f-9866-4040-9f08-fd196a372f8c

“Pružanje logističke podrške naručito u ovim merama, nalaženje lokacije za javnu grobnicu, ako je moguće više javnih grobnica na terenu lokalne samouprave, znači ne odmah kopanje, samo nalaženje pogodnih mesta. Kao dva pružanje logistike u vidu mehanizacije za kopanje javnih grobnica i kao tri pružanje logistike od strane Javnih komunalnih preduzeća za prevoz leševa stoke od zaraženog područja do javnih grobnica” naveo je Tasić.

On dodaje da je jedna od mera i sprečavanje nelegalne trgovine stokom kao i vršenje dezinfekcije i dezinsekcije zaraženih područja.

“To znači da na zaraženom području ne sme biti prevoza i prometa stoke izvan zaraženog područja” naglašava Tasić.

Ovo virusno oboljenje stoke prenosi se preko krvi putem ujeda komarca, muve ili krpelja . Bolest se 2013. godine pojavila u Turskoj, 2014. Grčkoj, 2015. u Makedoniji i Grčkoj gde su tokom zaraze desetkovani stočni fondovi ovih zemalja.

Pored toga, obaveza lokalne samouprave je i vršenje dezinfekcije i dezinsekcije zaraženih područja – objašnjava Tasić.

Do sada je na teritoriji okruga eutanizirano 60 grla zaražene stoke, od čega 30 u selu Ljiljance, gde je bolest prvi put i otkrivena.

Zbog ove zaraze, po nalogu Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, zatvorene su pijace u Ristovcu i Vlasu.

Milan Zdravković


Podeli: