Motivi pirotskog ćilima i na zgradi fasade Istorijskog arhiva

Motivi pirotskog ćilima i na zgradi fasade Istorijskog arhiva
Podeli:

Mladi pirotski umetnik Dušan Đurić (22), motivima sa šara pirotskog ćilima oslikava zadnji deo fasade zgrade Istorijskog arhiva u samom centru Pirota, koja je često bila na meti onih koji su je uništavali crtanjem grafita sa različitim sadržajima i porukama.

Radim već desetak dana i nadam se da ću uskoro sve to završiti. Ideja je potekla u dogovoru sa direktorkom Arhiva da na zgradi koja čuva istoriju grada prikažemo samo deo naše bogate tradicije a ćilim to svakako zaslužuje”, kaže Đurić.

Prema rečima direktorke Istorijskog arhiva Ivane Kostadinović, na ovaj način žele da doprinesu uredjenju i ulepšavanju grada.

Često smo govorili u šta se sve dešavalo u dvorištu Arhiva i kako je narušavana fasada. Pronašli smo način da saniramo fasadu i da je ulepšamo. Ovo je ujedno poruka mladim ljudima našeg grada da treba čuvati grad i sve ono što se stvara.Svi treba da brinemo o onome što nam je dato .Istorijski arhiv je ustanova koja čuva arhivu bogate istorije našeg grada i Pirotskog okruga. Našli smo zanimljiv način da motivima sa pirotskopg ćilima oslikamo fasadu. Tu ulogu je preuzero ovaj mladi umetnik. Nadam se da će se to dopasti svima”, objašnjava Kostadinovićeva.

Ovim gestom Arhiv se pridružio se velikoj akciji Gradske uprave za lepši i uredjeniji Pirot. U planu da se oplemeni i zid dvorišta ove ustanove kulture.

Zoran Panić

 

 


Podeli: