Muke Vlasotinčana s “Malom pijacom”

Muke Vlasotinčana s “Malom pijacom”
Podeli:

Takozvana Mala pijaca u centru Vlasotinca, ispred Plavog mosta zatvorena je pre skoro 2 godine, što Vlasotinčanima pričinjava problem, budući da svežim proizvodima mogu da se snabdevaju na glavnoj pijaci kod autobuske stanice, koja radi samo jednom nedeljno – petkom, a onu malu, kako tvrde, zauzeli su preprodavci.

Smetaju, kažu, i kontejneri perpuni smeća iz obližnjih piljara.

Ta pijaca bila je oformljena pre 100 godina i ne znam kome je i zašto smetala da je skloni i zatvori. Ili možda znamo pa ne smemo da pričamo. Nova pijaca je daleko za nas sredovečne i starije ljude, čak i da je bliže, radi samo jednom nedeljno, a ova mala je radila svakoga dana”, priča Vlasotinčanka za Jugmediu, koja nam je poslala fotografije sadašnjeg stanja Male pijace.

U jednom uglu vidi se prodavac povrća, koji se tu verovatno smestio rizikujući kaznu, ali su se zato na doskorašnjem pijačnom prostoru razbaškarila kombi vozila, iz kojih se, tvrdi naša sagovornica, nelegalno prodaje roba.

Pored pijace su u međuvremenu otvorene dve velike piljare, pa se pitam nije li naša pijaca zatvorena zbog njihovog prometa”, preispituje situaciju naša Vlasotinčanka, koja tvrdi da su građani ogorčeni i da navodno spremaju proteste.

“Piljara nije isto što i pijaca, gde su cene niže i gde može da se cenjka”

U lokalnoj samoupravi u Vlasotincu, s druge strane, tvrde da ne stoji ni jedan od navedenih razloga, već da je zbog zatvaranja došlo zato što je ona decenijama nelegalno funkcionisala.

Predsednik opštine Zoran Todorović obećava da Vlasotinčani neće ostati bez male pijace, ali da će morati da budu strpljivi zbog složene procedure.

U toku je izmena Plana detaljne regulacije koja predviđa postojanje male pijace na mestu gde je ona decenijama nelegalno postojala. Procedura je, međutim, duga i složena. Nakon što komisija usvoji izmenu PGR-a, ona ide na javnu raspravu. Ukoliko ima primedbi, komisija ponovo treba da zaseda i odlučuje po njima, eventualno vraća predlog projektantu i radi se novi. Rokovi su tačno precizirani. Konačni predlog izmene treba da usvoji skupština“, objašnjava predsednik Todorović.

Izmena PGR-a pokrenuta je, dodaje, baš zbog te višedecenijske navike Vlasotinčana da se snabdevaju na maloj pijaci u centru.

Međutim, bez obzira na najavljene proteste, ništa se neće raditi bez svih potrebnih papira. Smatram, inače, da snabdevanje građana voćem i povrćem, nije ugroženo, bez obzira na to što je velika pijaca samo petkom jer ima mnogo radnji gde se ono može kupiti“, zaključuje Todorović.

Inače, pijaca je zatvorena novembra 2015. godine rešenjem Republičke tržišne inspekcije zbog nedostatka minumuma sanitarno-higijenskih i tehničkih uslova i zbog nedostatka lokacijske i upotrebne dozvole.

Dok je ova pijaca sa 10 do 15 tezgi radila, pored nje su takođe stajale gomile smeća, na šta su se meštani okolnih kuća žalili.

Milica Ivanović


Podeli:
 1. Svi mi znamo sto je odjednom zatvorena pijaca…😉
  0  0
 2. Sve su to nebuloze, osim ovoga sto prica predsednik opštine. Nikad tu nije bila pijaca, to je uvek bila ulica, a te tezge koje su 30 godina prljale grad su privremeno tu postavljene posle poplave 1988, dok se ne renovira prava pijaca. Onda su ostale jer se nekome usladilo da naplacuje trosarinu za prodaju sa zemlje na mestu gde je to nezakonito. Takodje je prava pijaca udaljena odatle 200 metara, pa koga mrzi da se proseta jos 200m, mozda ne treba ni da izlazi iz kuce. Što se tice ovoga da je ta prljavstina uklonjena da bi neko tu otvorio piljare, to je vec pitanje za psihijatra, a ne za vesti, a uz to je kleveta, krivično delo. Ta štroka je uklonjena zato sto je nezakonita i zato što je postojanje takve štroke neprimereno u uirbanoj sredini bilo i u 17 veku, a ovo sto takozvani gradjani pricaju (zanimljivo da niste našli nikoga ko misli suprotno i ima argumente) , to samo govori o njihovoj građanštini i o tome koliko takvi pripadaju urbanoj sredini i 21 veku. I ovaj što zna isto.
  0  0
 3. Svim bundzijama seme mrtvo i krvavo jebem 9. avgusta 2017., 11:13 am

  Kaze nije isto piljara i pijac gde se cenka. E pa onda ovakoj. Majke vam ga ….
  0  0
  • Komentar čiji smo samo dvadeseti deo objavili, trebalo bi da uđe u anale bezbrazluka, vređanja i sejanja mržnje, ksenofobije…
   0   0

Comments are closed.