Na Filozofskom fakultetu povećani troškovi studiranja?

"Čitava ujdurma nastala je zbog toga što je Senat Univerziteta na predlog resornog Ministarstva, u dogovoru sa studentima koji su znali za ove izmene, sredinom maja doneo Odluku o cenama usluga, koju je Savet našeg fakulteta bio u obavezi da primeni od dana donošenja, ističe dekan.

Na Filozofskom fakultetu povećani troškovi studiranja?
Podeli:

NIŠ- Studentski parlament Filozofskog fakulteta uputio protestno pismo Dekanu i Upravi zbog povećanja cena za prijavu ispita i uvođenja retroaktivnog brojanja prijava pred sam junski ispitni rok.

Nezadovoljni studenti molbama pokušali da početak primene novih pravila odlože za 1. oktobar, ali su one odbijene kao neosnovane.
Početkom maja Senat niškog Univerziteta u dogovoru sa predstavnicima studenata doneo je Odluku o cenama usluga, koju je Savet fakulteta bio u obavezi da usvoji.
Prema novom pravilniku, nakon besplatne prve tri prijave, studenti Filozofskog fakulteta za proveru znanja u junskom roku, umesto dosadašnjih 300 moraće da plate 500 dinara, a novina je i to što je uvedeno retroaktivno brojanje same prijave ispita i to od početka školske godine. Još jedna od promena koja je izazvala negativne reakcije studenata je i ta što je, kako navode u sopštenju, prijava ispita za apsolvente kojima je istekao staž sa 300 poskupela na 1500 dinara. Ipak, iz Uprave fakulteta tvrde da ove odluke nisu u njihovoj ingerenciji, i da su cene usluga u proseku čak i smanjene.

„Nismo ni znali da je to promenjeno, jer su nove cene lepili bukvalno pred našim očima, tako da smo i brat i ja odustali od junske prijave, jer dolazimo iz Prokuplja a nismo poneli dovoljno novca, priča studentkinja treće godine psihologije koja je želela da ostane anonimna.

Reakcije većine akademaca koji su se zatekli toga dana ispred šaltera studentske službe bile su burne, a društvene mreže poslednjih dana zatrpane su komentarima, od kojih su mnogi i sklonjeni, jer su pozivali na protest studenata. Studentski parlament u protestnom pismu i molbama Upravi napisao je da se studenti osećaju prevareno i nezaštićeno, i da mole da se nova pravila borjanja prijava i cene sprovedu s početkom nove školske godine.

Prof. dr Goran Maksimović, dekan Filozofskog fakulteta odbacio ih je kao neosnovane.

„Naš fakultet ne samo što nije uvećao, nego je u proseku i smanjio cene usluga, jer su studenti ranije plaćali prijave 300, a sada nakon tri besplatne, tek četvrtu prijavu plaćaju 500 dinara, tvrdi Maksimović, i dodaje da su oni kojima je istekao apsolventski staž i do sada plaćali 1500 dinara prijavu po ispitu, a da sada niko od njih po novom Zakonu ne plaća nikakve druge obaveze.

„Čitava ujdurma nastala je zbog toga što je Senat Univerziteta na predlog resornog Ministarstva, u dogovoru sa studentima koji su znali za ove izmene, sredinom maja doneo Odluku o cenama usluga, koju je Savet našeg fakulteta bio u obavezi da primeni od dana donošenja, ističe dekan.

I dok dekan fakulteta napominje da nema ingerencije da sam donosi i menja bilo kakve cene i uslove, već da to radi Savet ove ustanove, i da studenti traže ono što nije u njegovoj nadležnosti zbog čega je i odbio molbe, mladi akademci će pravdu tražiti od Ministarstva prosvete i Prosvetene inspekcije, kojima su se, kako tvrde, već obratili.

U dopisima studenata u koje je naša Redakcija imala uvid, stoji molba da se nikakva imena ne spominju, zbog kako je navedeno, bojazni od moguće „odmazde“ i revanšizma Uprave fakulteta, tako da Novosti nisu uspele da stupe u kontakt ni sa kim od predstavnika ovog udruženja (ime poznato Redakciji) kako bi dobili informaciju o eventualnom održavanju protesta, već smo zamoljeni da sve informacije možemo dobiti putem mejla.

„Poštovani, hvala što se interesujete za ovu temu. Voleli bismo da komunikaciju s Vama nastavimo na ovaj način. Dobićete sve željene informacije. Ovo je akcija studenata pogođenih ovom odlukom koji su se samoinicijativno pokrenuli i odlučili da deluju. Nemamo nikakve kontakte sa predstavnicima zvaničnih organizacija. Ne verujemo ni jednoj studentskoj organizaciji i mislimo da oni rade u dogovoru sa upravom fakulteta čineći jedni drugima ustupke kada im to zatreba“, stoji u mejlu koji smo dobili.

S obzirom da u donošenju odluka Senata učestvuju i predstavnici studenata svih fakulteta niškog Univerziteta, želeli smo da proverimo zašto predstavnik studenata Filozofskog fakulteta na vreme nije obavestio svoje kolege. Nažalost, podaci na sajtu Univerziteta nisu obnavljani nekoliko godina tako da se i ne zna ko je predstavnik, student prorektor takođe nije bio dostupan, a predsednik Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta nije želeo da komunicira sa nama.

(Kraj)VEČERNJE NOVOSTI


Podeli:
 1. Studiranje je gubljenje vremena u zivotu.

 2. Izjava dekana vezana za apsolvente sa produzenim stazom nije istinita. To se vrlo lako moze proveriti na sajtu Filozofskog fakulteta. Prema odluci Filozofskog fakulteta o uslovima upisa u skolsku 2014/ 2015. godinu, eskplicitno stoji da student sa produzenim stazom ponovo upisuju cetvrtu godinu u statusu samofinansirajucih studenata, tako sto placaju 3000 dinara po nepolozenom ispitu, ali ne vise od 24000 dinara, kao i nadoknadu za prijavu ispita za svako polaganje ispita u iznosu od 300 dinara. Dakle, nema govora o tome da ovi studenti „ne placaju nikakve druge obaveze“, kako je to rekao Dekan, kao i to sa su ikada placali 1500 dinara po ispitu.
  Postovani novinari, na vama je da ovaj slucaj detaljno istrazite i suocite svakog, bio on Dekan ili obican student, sa onim sto je javno izjavio.
  Ovo je link na kome se gore navedeni podaci mogu proveriti.
  http://studenti.filfak.ni.ac.rs/oglasna-tabla/vesti/uslovi-upisa-u-skolsku-2014-2015-godinu.html

 3. Ovaj clanaki jedan je od temeljnijih u odnosu na sve ostale koji su pisali o ovom problemu.
  Dragi novinari, nemojte stati na ovome. Suocite sagovornike iz ovog teksta sa onim sto su izjavili.
  Ono sto je za njih „ujdurma“ za studente je veliki problem.
  Pomozite podvlastenima da se izbore sa javaslukom na Filozofskom fakultetu u Nisu.

 4. А нико не поставља питање зашто су повећани трошкови студирања. Па да би “ научници “ подигли себи ионако велике плате. Знате ли колике су плате професора на факултету, два до три пута веће него председника државе!

 5. Ovo su lazi! Postoji cenovnik koji oni nisu orimenjivali cele godine,vec su tek jula poceli da primenjuju. Prve 3 prijave nisu bile besplatne,ali su zato sada stigli da naplate 500 dinara po ispitu i samofinansirajucim i budzetskim studentima! Traze 1500 din za prijavu ispita,apsolventima obnovcima iako oni placaju kaznene bodove tj.skolarinu od 24000. Ovo nije prvi put da se ovakve stvari desavaju na Filozofskom,a nece biti ni zadnji dok se nesto krupno desi. Jer njih niko ne kontrolise i (misle) da mogu da rade sa studentima sta zele.

  • Како бре нису биле бесплатне кад јесу? Страшно је какав је овај наш народ. Срамота ме.
   Чисто да ти кажем пошто си не обавештен требало је прво само прва два пута да буде бесплатно али су онда да би изашли студентима у сусрет ставили прва 3 пута. Знало се да ће се онда плаћати. Прошле године су они на буджет плаћали 4 ПРИЈАВУ али су ЛАГАЛИ да им је 3 ПРИЈАВА иако је била 5 или 6. Ове године су вас хватали у лажи, толико.

   • U istoriji Filozofskog fakulteta se nikada nije naplacivao broj prijavljenih ispita, ni kod samofinansirajucih, a kamoli kod budzetskih studenata. Naplacivalo se ukoliko student vise od 3 puta IZADJE i NE POLOZI ispit. To svakako nema veze sa samom prijavom ispita, jer vecina iskoristi sansu i prijavi ispit i po nekoliko puta, iako na ispit ne izlazi.
    To sto neko nije zavrsio fakultet mislim da je besmisleno govoriti. Mnostvo razloga moze biti ukljuceno, tako da bi svako nagadjanje ustvari bilo poigravanje motivima. Veliki je broj takvih studenata apsolvenata koji se nasao u ovoj nezavidnoj situaciji, te je verovatno i toliko razlicitih objasnjenja zasto fakukltet jos uvek nije zavrsen.
    Ono sto studenti Filozofskog fakulteta zahtevaju jeste da se ispostuje Odluka o upisu u skolsku 2014/ 2015. godinu, a da se eventualne promene cene primenjuju od pocetka naredne skolske godine, tako sto ce TRANSPARENTNO biti naznacene u novoj odluci o uslovima upisa i tako sto ce GARANTOVATI studentima stabilnost cena tih godinu dana.

    • У праву си за апсолвенте, постоје и они који имају потпуно оправдање (само их је нажалост превише мало), нећу више коментарисати о томе, далеко сам од 4 године и нисам обавештена. Треба да буде назначено, и то си у праву, то им је велики пропуст зашто не обавештавају студенте редовно, него само они који се заинтересују сазнају.
     Што се тиче пријаве, зашто би пријавио испит ако не планираш да га учиш тај предмет. Губљење времена и твојих живаца и професорових. Али што је још више важно јесте да то зависи од професора да ли ће ти обрисати име уколико се не појавиш или ће те рачунати као да си пао. А сваки професор за себе одлучује, на својој кожи сам то осетила.
     И опет то ништа не мења да је наш факултет најјефтинији у целом Нишу.

 6. Ја сам студент прве године, психологија, на поменутом факултету и морам да кажем да је све ово СРАЊЕ од стране студената. Ја као студент прве године сам све ово ЗНАЛА, а они нису?! Како је дошло до тога?! Зато што их није ЗАНИМАЛО!!!! Студенти су мислили да ће моћи да слажу по који пут полажу као и претходних година (што су и мени старији причали, али сам ја имала мозга па сам проверила). Да су обратили пажњу на таблу, питали неког из Савеза или на шалтеру знали би шта се догађа. Нисам најбоље упозната са ситуацијом са апсолвентима, али да вас питам ЗАШТО КОГ ЂАВОЛА НИСТЕ ВЕЋ ЈЕДНОМ ЗАВРШИЛИ ТАЈ ФАКУЛТЕТ, ШТА ЧЕКАТЕ?? Развлачите се само да би вам јадни родитељи плаћали и издржавали вас, не знам како се не постидите мало. Када би сте нашли посао (као што и треба ако већ не студирате) онда вам цена не би била велика. И немојте да ми серете да нема посао, ИМА али је вама превише тешко да стојите по 8 сати или да преносите тешке ствари, или да идете у њиву. А интернет нећу ни да спомињем колико ту могућности има. Једино што фали је вама мозак, да вам помре цела фамилија (не дај боже) питала бих вас дал не би сте радили то.

  • Ti nisi student nego si bot i nemoj ti da seres i da siris dezinformacije i neistine. Ja sam apsolvent i zavrsavam fakultet od prvog dana,pa do sada,prva 3 prijave nisu bile besplatne a studenti na budzetu prijave nisu nikada placali. Nije nista pisalo niti na oglasnoj tabli niti na sajtu niti bilo gde. Ocito je da se uvlacis nekome iz dekana ili iz saveza u dupe,muka mi je od takvih govna kao sto si ti! I nemoj da mi kenjas o razvlacenju i ko je kada trebao da zavrsi,posto si ti kako si napisala samo kobajagi brucos!

   • Надам се да бар знаш шта је бот кад тако причаш. Колико дуго си већ апсолвент? Уколико си апсолвент од прошле године или пре наравно да ти плаћаш, обновио си годину. Жао ми је што протести нису успели али тако је испало.
    Нису плаћали јер су лагали, а сад више не могу да лажу, крај.
    Жао ми је да те обавестим али твоја нагађања су далеко од истине, никоме се не увлачим већ покушавам да се заштитим од ове труле државе где свако хоће да ме прејебе на сваком кораку, дакле гледам да увек будем информисана и зашитим своје дупе и оних до којих ми је стало. Што се ти ниси потрудио да урадиш то и покушаш да се одупреш систему?

  • A sto se tice „produzenih“ apsolvenata-ja ti zaista iz sveg srca zelim da ti se dese sve najstrasnije stvari za koje znam da su se desavale trenutnim apsolventima,a da se onda lepo spakujes i vratis na tu njivu koja ti je sa razlogom jedini referentni okvir za poredjenje-makar neces zauzimati mesto osobi koja je marginalno pismena i ima iole pretenzije na status akademskog gradjanina.

   • Ах, стварно, свет је препун затвореноумних људи као ти.
    Ја теби желим све најбоље, и да већ једном положиш то што вучеш за собом.
    Иначе ја сам на самофинансирање, јер нисам желела да ми родитељи плаћају што сам засрала пријемни јер нисам учила. Него сам лепо паузирала годину дана, радила у бутику, преко лета на њиви, нажалост промоције нисам могла да радим јер немам везу за тај лакши посао и УШТЕДЕЛА И САМА ПЛАТИЛА ФАКУЛТЕТ. Према томе ако је девојка од 19 година могла да заради 75000 дин за годину дана, човек твојих година може да заради много више, уколико се потруди. Баци цираге, пиво (ово нагађам, извини ако грешим) и устани од телевизора или компјутера, не седај у кафић, иди моли да те приме да радиш нешто и решен проблем.

 7. Студенти уписани у прву годину основних студија школске 2006/2007. 2007/2008. 2008/2009. 2009/2010. и 2010/2011. године а нису дипломирали до 30. септембра 2014. године, поново уписују четврту годину у статусу самофинансирајућих студената, тако што плаћају 3.000,оо динара по неположеном испиту, али не више од 24.000,оо динара, као и надокнаду за пријаву испита за свако полагање испита у износу од 300,оо динара, према одлуци за самофинансирајуће студенте.“ Pismenom i razumnom coveku bice ovo sasvim dovoljno i razumljivo. A ti koji tvrde da su o svemu ovome znali na početku školske godine suočiti sa lažima i da snose odgovrnost za to što su dupeuvlakači ili dekanovi ljubimci – jer o istoj stvari nije znala do sredine maja ni prodekanica za finansije kod koje smo išli.

  • А сад се лепо врати и прочитај поново шта сам написала. Нисам рекла да се то знало од почетка године већ тек у другом семестру али се знало убрзо након априлског рока а пре јунског.
   Али ти као апсолвент тврдиш да не знаш, а ја као бруцош знам, твоја неиформисаност је присутна и то је проблем.
   Сајт је апдејтован последњи пут још октобра 2014 и нису исправили када су донели нове одлуке (њихова велика грешка), али на табли је било одмах по доношељу. Требао си да предвидиш да се овако нешто може десити јер су кружиле приче свуда. Ма било је довољно да дођеш недељу дана пре пријаве и знао би шта се догодило.

   • Postovana Milice,
    Da li biste onda mogli da objasnite iz kog razloga zene iz Sluzbe u sredu, 27.maja, u pola 12h, i dalje nisu znale da nam kazu ista o novim cenama, vec su nam rekle da se ceka odluka Dekanata?
    I kako je moguce da se to dogodi, ukoliko je cenovnik vec postojao nedelju, dve, tri ili vec koliko pre toga?
    Takodje, da li mozete objasniti iz kog razloga se krenulo sa oblepljivanjem fakulteta onim cuvenim obavestenjima „na zahtev studenta… nadoknada za prijavu ispita podize se sa 300 na 1500, itd, itd“ tek nekoliko minuta nakon podneva te iste srede 27.maja? Dakle, u trenutku kada je prijava ispita vec uveliko trebala da pocne.
    Preporucujem Vam da se informisete bolje. Pogledajte na internetu molbe studenata upucene Dekanatu, gde narocito treba da obratite paznju na datume KADA su te odluke donesene. Uvericete se i sami da se radi o datumima 26.05, odnosno 27.05. Na sam dan pocetka prijave donesena je poslednja odluka Dekanata.
    Toliko o ranijoj obavestenosti studenata. Sve ovo je lako dostupno na internetu, te Vas molimo da vise ne iznosite neistinite informacije.

    • Nestabilan čovek, nedozrelo dete, zvano muškarac, nedokazan, neostvaren, neiskorišćenog potencijala pokazuje bes itiritan neočekivanim potezima koje mu ljudi, koje smatra prijateljima, nisu najavili, pa se on oseti izneverenim, jer gubi kontrolu nad situacijom, tako što mu ti poznanici kvare planove, koje on sam, bez njihovog znanja, pravi za njihov račun.
     Zbog toga imamo situaciju da je svaki čas izazvan da svoje komentare potpisuje pod imenima onih na koje je ljut i to u kontekstu svake nevezane vesti. Milice, razumela si.

    • Пошто сте толико невољни мени да верујете изволите у групу за наш факултет. Савез и Саниф су се коначно огласили. Прочитајте и видећете да се одлука знала још 13.05. а наше драге организације су заборавиле да нас обавесте.
     А зашто су неинформисане, зато што је наш факултет најгори када је организованост у питању. То ваљда сви знамо.

   • „Milice“, možda ne bi bilo zgoreg da, čisto logike, zrdavog razuma i doslednosti radi, obratiš pažnju na ono što pišeš sama i zapravo pročitaš napisani odgovor, a ako ćeš već kao „brucoš“ da polemišeš o studentskim pitanjima, prvo proučiš zakonska akta i podakta koja se odnose na donošenje odluka u vezi uslova studiranja, kojih, istina, nema na tvojoj njivi, pa ćeš morati da upregneš svoje seljačke resurse i minijaturne sive ćelije. SVE ODLUKE U VEZI USLOVA STUDIRANJA, POHAĐANJA NASTAVE, PLAĆANJA I STATUSA STUDENATA MORAJU BITI FORMALNO DONETE I OZVANIČENE 1.10. DATE ŠKOLSKE GODINE! Dakle, odluke se ne menjaju u toku školske godine, ne u novembru, ne u martu, ne u aprilu, naročito ne odluke u vezi plaćanja, budući da ne živimo u zemlji sa zagarantovanim instant zaposlenjem niti neograničenim prilivom novca kojim možemo da raspolažemo kako hoćemo. I ne, razlika nije čisto u semantici – razlika u tome da li je odluka donesena oktobra ili aprila je od suštinskog značaja da bi studenti znali da li uopšte žele da je upisuju ili ne, ali veruj da od tebe ni ne očekujemo uviđanje tih razlika, a još manje zdrav rezon odrasle osobe, jer si daleko od oba. A što se tiče rada – obrni par brojeva telefona studenstkih zadruga u Nišu (kojih, opet, nema na njivi, koja je jedini prostor u kome razumeš kako stvari funkcionišu, ali postoji i civilizovani svet van tvoje njive) – a onda ćemo da proverimo tvoju tvrdnju da je lako zaposliti se, pogotovu za muškarce. Odi u bilo koji kafić, restoran, telemarketing službu i počni da živiš u realnom, civilizovanom svetu, a ne da nams, koji nemamo njivu i traktor koji bismo mogli da prodamo, učiš o tome kako funkcionišu zakoni, institucije i birokratija. Zaista se nadamo da nam u budućnosti nećeš biti koleginica, jer je reputacija naše profesije i fakulteta već ozbiljno poljuljana – ako se to bude desilo, molim te, vrati se košenju trave, muženju krava i spravljanju sarmi za radnike na njivi – prilično sam siguran da je to primerenije tvojim sposobnostima i talentima.

    • Знаш било ми је забавно водити ову дискусију са тобом али не вреди причати у празно.
     Ја њиву немам, бзззз опет си омашио али сматрам да нема срамоте радити на једној што се ти вероватно нећеш сложити. Студентске задруге бзззз не могу да се учланим кад нисам студент а сад кад сам се учланила кад год позовем (најмање двапут месечно) кажу нема тренутно ништа.
     Нисам на правном па не познајем закон али као што сам већ рекла изволте, сигурно си члан обе групе на фејсу па види да ли нису или јесу променили и кад су променили (хинт: 13.05).
     И за крај градилиште је управо почело да тражи раднике, ако не будеш много причао можда те и приме (гле, посао за тебе да платиш испите). Али ти си вероватно превише „интелектуалан“ да радиш такав неки посао да би зарадио новац који ти треба, боље да сачекаш да ти неко да паре, сигурније.

    • Student, ne gubi vreme sa lažnom studentkinjom koja ti dva put mož bude majka a koja je dežurni komentator na portalu. Da je imalo pamentija ne bi na jadevite jade zavšila Tehnološki sa prosekom jedva 7.

 8. Sasvim ste u pravu.
  Postoje dve mogucnosti ko bi mogao biti „Milica“; ili neko ko namerno iznosi neistine i povezan je sa vrhuskom Filozofskog fakulteta, ili je to osoba sa viskom slobodnog vremena kojoj je zanimljivo da unosi pometnju u inace teskoj situaciji. Prva mogucnost zadire u sferu morala i casti, a druga se i te kako tice psihologije, a mozda cak i psihijatrije.
  Svaki student F.f. dobro zna da ovo sto pise „Milica“ nema veze sa istinom.
  Dosli smo u poziciju da se moramo braniti iako imamo cvrste dokaze za sve ono sto smo napisali. Smutno vreme.

  • ljubav uvek nadje put 4. juna 2015., 1:24 pm

   Pa ti si već ,,otvorila“ fb ,,marija ladova“ da je napraviš ludom. Ali to medju lude pali. Normalni znaju normalne, pa i tu koju pominješ. Ima jedna dijagnoza koja se zove manija gonjenja. Ti jednu ženu neprestano goniš. Može da te izvadi samo druga dijagnoza -a to je LJUBAV. Ona, iako se čini lakšom bolešću, ipak leka nema.

Comments are closed.