NAĐI VREMENA Pregledaj se danas

NAĐI VREMENA Pregledaj se danas
Podeli:

Prema poslednjim statističkim podacima, Srbija je među vodećim zemljama u svetu po broju obolelih žena od raka dojke i grlića materice.

  • Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji
  • Jedna od osam žena oboli od raka dojke
  • Godišnje u Srbiji oboli oko 4.600 žena, a njih 1.600 izgubi bitku sa ovom bolešću
  • Rak grlića materice je drugi vodeći uzrok oboljevanja i četvrti uzrok umiranja od raka kod ženske populacije u Srbiji
  • Svakog dana četiri žene obole od raka grlića materice
  • Godišnje od raka grlića materice u Srbiji oboli više od 1.300 žena, a njih 500 prerano završi život

Kampanja se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske unije, Vlade Švajcarske i Vlade Republike Srbije, preko razvojnog programa Evropski PROGRES

Tokom oktobra, Međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, počinje kampanja “Nađi vremena” koja ima za cilj da informiše javnost, a posebno žene o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke i raka grlića materice. 

Kampanja se sprovedi u devet opština, a čiji su domovi zdravlja zahvaljujući donaciji Evropske unije i Vlade Švajcarske nedavno dobili medicinsku opremu za ginekološke ordinacije čime su omogućeni još bolji uslovi za rad i unapređena je zdravstvene zaštita žena. Reč je o opštinama Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Brus, Gadžin Han, Doljevac, Knjaževac, Merošina i Svrljig.

U dogovorima sa domovima zdravlja u navedenim opštinama, sve žene, bez obzira da li imaju zdravstvenu knjižicu, moći će da obave besplatne ginekološke preglede tokom “Dana otvorenih vrata“. 

(Kraj)


Podeli: