Najmanje knjige na svetu u leskovačkoj biblioteci

Minijaturne knjige su stare koliko i štampana izdanja, a prva minijaturna knjiga Diurnale Mogantinum objavljena je 1468.,  dimenzija 94x65 milimetara. Najmanjom štampanom knjigom smatra se Azbuka u slikama, Egona Prugmajera, koja je objavljena 1971. u Lajpcigu, čije dimenzije iznose 3x2 milimetra.
Najmanje knjige na svetu u leskovačkoj biblioteci
Podeli:

Minijatura na zrnu graška, minjutarne stare knjige od je najmanje 94 x65 milimetara, izložba je na kojoj od večeras u Narodnog biblioteci Leskovac možete, posle čitalaca u regionu, videti retke patuljke, od kojih neke datiraju iz 15. veka.

Autor ove izložbe je dr Dejan Vukićević iz Fonda stare, retke i minijaturne knjige Narodne biblioteke Srbije. Prikazuje se po 20 puta, a Leskovac jedini grad na jugu u kome se prikazuje.

Dr Dejan Vukićević je na otvaranju izložbe rekao da ovakva izdavačka i tipograpska praksa nikada nije uzela većeg maha, sem u Sovjetskom Savezu.

U literaturi se mogu sresti različiti termini za minijaturnu knjigu – mikroskopska izdanja, mikrobibloni, patuljci, kepeci, pigmeji, liliputi. U zapadnim zemljama minijaturna izdanja se svrstavaju na makromini izdanja, od 3 do 4 inča, jedan inč je 25,4 milimetara, mini izdanja koja su između 2 i 3 inča, mikromini izdanja od 1 do 2 inča, i ultra mikromini izdanja koja su manja od jednog inča, koje možete videti na prvoj polici“, kazao je on.

Najmanja izdanja je nemoguće videti, a kamo čitati bez mikroskopa, a posetioci izložbe će moći da su uvere o čemu je reć.

Osim motiva praktičnosti tako malih knjiga, postoji i dokazivanje štampača da mogu da naprave tako mala izdanja, a tu je i priča o Mariji Antoaneti koja je tražila da se napravi tako mala knjiga koja može da stane u rukavicu. Kolekcionarstvo minijatura potiče iz starih vremena, a neka od najvrednijih izdanja pripadala su Žoržu Salomonu, Albertu Brokhausu, italijanskoj kraljici Margariti.

Direktorka biblioteke Gordana Đorđević je rekla da Leskovčani, ali i meštani okolnih gradova, mogu pogledati ovu zanimljivu i fascinantnu izložbu, do 30. juna.

Marija Paravinja

 

 

 


Podeli:
  1. Jello Biafra 01.06.2017., 10:33

    Joj, majko moja! Smejem se a plakao bih. Po čemu je značajna ovea „izložba“ za bilo koga? Po malim troškovima transporta?

Comments are closed.