USLOVI STANOVANJA ROMA NA JUGU SRBIJE

U naselju Stočni trg brinu zbog slabe struje i gubitka domova (VIDEO)

Kvalitet života u nekom naselju meri se infrastrukturom kojom ono raspolaže. Nažalost, stanovnici romskih naselja na jugu Srbije ne mogu se pohvaliti razvijenom komunalnom infrastrukturom - asfaltiranim ulicama, vodovodnom i kanalizacinom mrežom, a neki žive u kućama bez struje. Retka su naselja koja su u ovom pogledu potpuno uređena. Uz zapošljavanje, odnosno ekonomsko osnaživanje, loši uslovanja stanovanje su za Rome najveći problem
U naselju Stočni trg brinu zbog slabe struje i gubitka domova (VIDEO)
Podeli:

U niškom romskom naselju Stočni trg, jednom od najvećih romskih naselja u gradu na Nišavi, većina sokaka je asfaltirana ili izbetonirana, ima vodovodne i kanalizacione mreže, ali meštane muči – struja.

Napon je slab stalno, a naročito preko zime. Ne može da radi ni električni šporet ni frižider ni bojler. Vodu za kupanje moramo da grejemo u loncima na šporetu na drva“, priča za Jugmediu Salih Ibišević iz ovog naselja.

Prema njegovim rečima, problem je i to što su električni kablovi u naselju stari, a strujomeri loše ozbezbedjeni pa kod svake malo jače kiše struja nestaje.

Kada  kiša pada, u strujomerima koji su na banderama počne da puca i da varniči i ona nestane. Strujomeri bi trebalo da se zamene i da svaka kuća ima svoj strujomer, a ne ovako po pet, šest kuća na jednom strujomeru pa ne znamo ko koliko troši i ko koliko treba da plaća“, dodaje Ibišević.

TOPOLE IZAZIVAJU STRUJNE VARNICE

Ono što meštanima, takođe, zadaje glavobolju u vezi sa strujom jesu i stare topole sklone padu, problem za koji ne treba ni mnogo novca ni vremena da se reši.

Senad Alijević koji živi u delu Stočnog naselja sa brojnim stablima topola, kaže da su u tom kraju nestašice struje još i češće jer se suve grana topola lome i padaju na žice.

Strahujemo da ćemo da izgubimo glave zbog tih topola. Ovih dana kada je duvao vetar pale su na kraju naselja tri topole. Ne možemo to sami da rešimo, a ne znamo ko bi mogao da nam pomogne“, jada se Alijević.

Kuće na obodima naselja su bez vodovodne i kanalizacione mreže

Iako se na prilazu vidi nekoliko manjih deponija smeća, samo naselje deluje poprilično čisto. Na ulicama samo po neka izgubljena papuča ili igračka, parče papira ili kesa i ništa više. U sokacima nema smrada kao u drugom niškom naselju Crvena Zvezda.

Velika većina stanovnika Stočnog trga živi od sakupljanja i prodaje sekundarnih sirovina. Dragana Mirović istakla je da se u naselju Stočni trg živi teško ne zbog toga što su kuće ili ulice loše već zbog sirotinje.

Suprug i ja živimo od njegove penzije od 10.000 dinara. On je invalid amputirane su mu obe noge, ja sam stara ne mogu da radim. Trpimo gladni zbog male penzije, ne što nam je naselje loše“, priča ova žena.

STRAH OD AUTO PUTA I GUBITKA DOMA

Njena komšinica Silvana Salić kazala je da meštane poslednjih meseci brinu i priče da će pojedine kuće morati da se ruše zbog izgradnje auto-puta.

Pričaju da će da nas isele u naselje koje će da se gradi pored Medoševca. To je dobro, ali samo ako možemo da dobijemo kuće, da budu naše, a ne da nam sruše ove kuće koje su naše a da nam daju neke da privremeno živimo. Ukoliko naša deca ne mogu da ostanu u toj kući kad suprug i ja umremo, ne idemo nigde odavde“, odlučna je Salićeva.

Ipak, jedno je nepoznanica u niškom naselju Stočni trg, a to je tačan broj njegovih stanovnika. Sami meštani procenjuju da ima između 150 i 250 domaćinstava.

Prema zvaničnoj stastici, u Nišu živi oko 6.000 Roma, ali procene predstavnika grada govore da ih je najmanje 25.000.

Biljana Ljubisavljević

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva


Podeli: