Navijački grafiti iscrtani na džamiji u Nišu

NIŠ – Islamska zajednica Srbije osudila je danas skrnavljenje zidova niške Islam-agine džamije i pozvala nadležne državne organe da pronađu i na odgovarajući način kazne autore tih uvredjivih navijačkih grafita.

„Ponovno su se huligani iživljavali nad bogomoljom u Nišu pišući umotvorine srazmerne svom intelektualnom i duhovnom stanju i nivou. Ponovo su zakazali policija i tužilaštvo. Nepronalaženje i nekažnjavanje počinioca nedela je svojevrstan stimulans novom nedelu“, navodi se u saopštenju koje je potpisao niški muftija Eldin Ašćerić.

 On je podsetio da se uskoro navršava 12 godina od paljenja te džamije, u neredima zbog martovskog nasilja na Kosovu, isto kao i džamije u Beogradu i crkava na Kosovu i Metohiji.

„Sa njima je gorela naša istorija, duhovnost, naš obraz. Ne dozvolimo da se skrnave naše bogomolje, ne dozvolimo da neko uništava našu baštinu, ne dozvolimo da naši obrazi bride od stida zbog postupka anonimnih huligana“, dodaje se u saopštenju.

Nepoznati navijači ispisali su, povodom 8. marta Dana žena, uvredljiv grafit na račun navijača suparničkog kluba na zidu džamije. Ovo nije prvi ovakav incident. I 2013. godine na fasadi ove džamije bilo je ispisano ime Ratka Mladića.

I Rijaset IZS osudio ponovono skrnavljenje niške džamije

Rijaset Islamske zajednice Srbije osudio je danas ponovno skrnavljenje zidova Islam-agine džamije u Nišu i pozvao policiju i tužilaštvo da reaguju i pronađu počinioce.

„Ponovno su se huligani iživljavali nad Bogomoljom u Nišu pišući svoje umotvorine srazmerne svom intelektualnom i duhovnom stanju i nivou. Ponovo su zakazali policija i tužilaštvo. Ne pronalaženje i ne kažnjavanje počinioca nedela je svojevrstan stimulans novom nedelu,“ navodi se u saopštenju koje je potpisao muftija niški Eldin Ašćerić.

Na Islam-aginoj džamiji u centru Niša u nedelju uveče je ispisan navijacki grafit uvredljive sadržine a u policiji koja ovaj objekat od 2004. godine obezbeđuje celodnevno, kažu da je policijac u to vreme bio sa suprotne strane zgrade, javio je RTS.

U policiji su RTS-u rekli da je tužilac posle uviđaja zaključio da ovde nema elemenata krivičnog dela i da ce protiv počinilaca kada budu uhvaćeni biti podneta samo prekršajna prijava.

Rijaset IZS tim povodom podseća da se za desetak dana navršava se godišnjica kada su 18. marta 2004. godine gorele džamije u Nišu i Beogradu i crkve na Kosovu i Metohiji.

„Sa njima je gorela naša istorija, duhovnost, naš obraz. Ne dozvolimo da se skrnave naše bogomolje, ne dozvolimo da neko uništava našu baštinu,“ navodi se u saopštenju.