Nacionalni dan bez duvanskog dima

Ne pušite pred nepušačima!

Čak 45 posto nepušača izloženo je dimu u kućnim uslovima, 65 u ugostiteljskim obejktima

Ne pušite pred nepušačima!
Podeli:

Drastično je opao broj onih koji u Srbiji puše cigarete na radnom mestu, ali je i dalje veliki problem pasivnog pušenja, zbog čega se ovogodišnji Nacionalni dan bez duvanskog dima obeležava pod sloganom „Odrasli puše i mene guše“.

Načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Leskovac Vanja Ilić kazala je danas na konferenciji za novinare da je čak 45 posto nepušača izloženo dimu u kućnim uslovima, 65 u ugostiteljskim obejktima, ističući štetnost pasivnog pušenja.

„Ukoliko boravimo u jednoj prostoriji gde se zapale 3 cigarete, oslobodi se 10 puta veća koncentracija dima nego pri radu motora automobila u periodu od 30 minuta. Ukoliko boravimo u zadimljenoj zatvorenoj prostoriji, koncentracije dima i drugih štetnih materija mogu biti 50 puta veće od izduvnih gasova automobila zarobljenih u tunelu“, objasnila je Ilićeva.

Savetovalište

Od 1. februara 2010. godine u Savetovalištu za odvikavanje od pušenja se preko 300 osoba raspitivalo ili prošlo kroz savetovalište, a od tog broja oko 120 osoba ostavilo je duvan

Ta istraživanja, vršena u sedam krugova, koristiće oko dalje primene Zakona o zabrani pušenja.

Inače, zahvaljujući istom zakonu, donetom 2010. godine, došlo je do pada broja pušača u zatvorenom prostoru na radnim mestima, sa 45 posto na 20 posto, što znači da je svaka peta osoba i dalje izložena duvanskom dimu.

Do najvaćeg pada pušenja na radnom mestu došlo je u obrazovnim ustanovama – od 44 na 5 posto, pa tu tek svaka 20. osoba puši.

Ovaj zavod, kao i republičke ustanove, nemaju najnovija istraživanja o broju pušača u Srbiji, pa se koriste ona iz 2012. godine, po kojima je registrovano 34,7 posto pušača, za razliku od stanovnika Evropske unije – 26, i za razliku od svetske populacije – 21 posto stanovništva.

Globalna istraživanja nisu rađena, kao što je ovo istraživanje o upotrebi duvana. Zato koristimo i dalje stare podatke iz 2013. godine“, rekla je Ilićeva, dodavši da je u međuvremenu ipak došlo do pozitivnog trenda jer se povećao broj onih koji žele da ostave cigarete.

Najbolji efekti primene Zakona o zabrani pušenja bili su vidljiiv od njgove primene do 2012. godine.

Milica Ivanović


Podeli:
 1. Ma ne pušimo više ni pred pušačima. Silazimo ko prvi hrićani u katakombe da ne ititiramo novorodjene legaliste, evropeide i mondijaliste. Ko da smo pušači opijuma, bože me oprosti, a ne obične duvandžije.
  2  0
 2. jurite malo narkomane i lopove a za pusace ne brinite.
  1  0
 3. Admiral Kuznjecov 31. januara 2017., 11:53 pm

  To dajte do znanja lekarima, sudijama, stečajnim upravnicima, raznim načelnicima odeljenja, službi ili čega već, kao i privatnim prevoznicima i taksistima, pa tek onda nezapošljenom narodu Srbije.
  0  1
 4. Najsmesnija je ova nasa kvazidemokratija gde nema prostorija za pusace vec se jadni radnici smrzavaju ispred firmi,a tek koliko izgleda ruzno
  1  0
 5. Dosta sa nvo debilizmima 1. februara 2017., 2:19 pm

  „Odrasli puše i mene guše“. Jeste da slogan programa ili akcije treba da bude jednostavan, ali ne mora po svaku cenu da bude banalan. Ne treba da vređa građane svojom prostotom.
  1  0

Comments are closed.