Niko ne zna koliko građana Srbije radi u inostranstvu

Lazić je rekao da novi Zakon donosi mnogo oštrije sankcije za poslodavde koji prekrše njegove odredbe, a visina kazni kretaće se između 600.000 i dva miliona dinara.

Niko ne zna koliko građana Srbije radi u inostranstvu
Podeli:

NIŠ – Niko u Srbiji, ni jedan državni organ, ne zna koliko građana Srbije trenutno radi u inostranstvu jer poslodavci nemaju obavezu da obaveštavaju bilo koga da vode radnike van granica zemlje, izjavio je danas u Nišu pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Lazić.

On je istakao da će se ovakvo stanje uskoro promeniti pošto će naša zemlja dobiti novi Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti.

Prema Lazićevim rečima važeći Zakon donet je još 1998. godine i pored terminoloških sadrži i suštinske nedostatke, a to su nedovoljna zaštita zaposlenih koji rade u inostranstvu i nepostojanje obaveze poslodavaca da obaveštavaju ministarstvo gde im se zaposleni nalaze.

„Novim Zakonom biće uvedena obaveza poslodavaca da obaveštavaju Ministarstvo rada da vode radnike u inostranstvo, tako da ćemo tačno znati ko radi, gde radi i pod kojim uslovima“, rekao je Lazić na javnoj raspravi održanoj u niškoj Regionalnoj privrednoj komori.

Lazić je naglasio da će se ovim putem povećati bezbednost i zaštita radnika, jer će Ministarstvo imati informacije o njihovom boravku van zemlje i moći će da ih zaštiti.

„Inspekcija rada moći će da se diplomatskim putem obrati inspekcijama u drugim državam i tako obavi kontrolu gradilišta ili drugog mesta gde zaposleni rade“, izjavio je Lazić.

On je istakao da će nakon stupanja na snagu novog Zakona poslodavci imati obavezu da detaljno pripreme zaposlene za rad u inostranstvu, i to ne samo u pogledu njihove bezbednosti i zdravlja, nego i oko opštih stvari, poput klimatskih i političkih prilika sa kojima će se suočiti na poslu.

Lazić je rekao da novi Zakon donosi mnogo oštrije sankcije za poslodavde koji prekrše njegove odredbe, a visina kazni kretaće se između 600.000 i dva miliona dinara.

Prema njegovim rečima rasprava o nacrtu Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti trajaće do 11. jula. Septembra bi konačna verzija ovog Zakona trebalo da se nađe pred Vladom Srbije, a potom i pred odobrnicima republičkog parlamenta.
(Kraj)Mia


Podeli: