Niš plaća kamatu za kredite koje će koristiti MSP

Niš plaća kamatu za kredite koje će koristiti MSP
Podeli:

Mikro, mala i srednja preduzeća sa područja grada Niša moći će od naredne nedelje da konkurišu za dobijanje bankarskih kredita za koje će kamatu plaćati grad, najavio je danas direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Milan Ranđelović.

Minimalni iznos kredita će biti 100.000 dinara, maksimalni dva miliona dinara, a rok otplate do 18 meseci.

Grad će plaćati kamatu kako bi finansijska sredstava učinio dostupnijim privrednicima. Reč je o meri koja je deo Programa lokalnog ekonomskog razvoja grada za ovu godinu„, istakao je Ranđelović na konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

Mikro, mala i srednja preduzeća moći će da konkurišu za kredite kod banke Inteza, pošto je ta banka ponudila najbolje uslove na javnoj nabavci koju je grad raspisao.

„Zahtevi za odobravanje kredita predavaće se u filijalama banke Inteza, koja će i procenjivati kreditni rizik i nositi rizik naplate. Za kredite neće moći da se jave trgovinske firme, sve ostale će moći“, objasnio je.

Za pokriće troškova kamate iz gradske kase biće isplaćeno blizu 9,5 miliona dinara.

Ranđelović je podsetio da je grad prošle godine istom merom podržao 134 preduzeća, a ove godine će to biti od 250 do 300 preduzeća. Programom lokalnog ekonomskog razvoja predviđene su i dodatne mere koje imaju za cilj podršku mikro, malim i srednjim preduzećima.

U toku je konkurs za dodelu sredstava za internacionalizaciju preduzeća, za unapredjenje konkurentnosti, internacionalizaciju udruženja i za unapredjenje saradnje sa naučno-obrazovnim institucijama„, naglasio je Ranđelović.

Javni konkurs za dodelu sredstava, dodao je Randjelović, biće otvoren do kraja septembra.


Podeli:
Označen sa