Niš prvi u Srbiji dobija Dečiji urgentni centar

Niš prvi u Srbiji dobija Dečiji urgentni centar
Podeli:

Do kraja godine Niš će dobiti Dečiji urgentni centar, prvi takve vrste u Srbiji, najavio je danas direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović.

On je rekao da će Urgentni centar za najmladje biti otvoren u zgradi u kojoj se sada nalazi Klinika za neurologiju.

Preseljem te klinike u novi Klinički centar stvoriće se uslovi za otvaranje Dečijeg urgentnog centra. Dečiji hirurg i pedijatar zbrinjavaće mališane, a na raspolaganju će im biti kompletna dijagnostika“, rekao je Radovanović na konferenciji za novinare.

On je istakao da će do kraja godine biti završena i Dečija hemato-onkološka klinika, dok će zgrada Ginekologije posebnim prolazom biti povezana sa zgradom u kojoj se nalaze Dečija interna klinika i Dečija hirurgija.

Ministarstvo zdravlja nedavno je odobrilo 10 miliona dinara neophodnih za opremanje Dečije hemato-onkologije

Radovanović je rekao da se razmišlja i o tome da Niš dobije dečiju bolnicu, pošto nema ustanovu koja pripada sekundarnom nivoa zdravstvene zaštite.

Sa ministarstvom razgovramo o otvaranju dečije bolnice, ali će to morati da sačeka narednu godinu jer najpre moramo da završimo Dečiji urgentni centar i hemato-okologiju“, naglasio je on.

KC Niš raspolaže jednim savremeni sanitetskim vozilom sa inkubatorom, ali da je za prevoz beba iz drugih mesta sa juga Srbije do Niša ili Beograda neophodan još jedan transportni inkubator

Član Upravnog odbora Rotarakt kluba „Niš centar“ Aleksandar Stamenković je izjavio da je taj klub već uspeo da od donacija privatnih firmi prikupi milion dinara, ali je za kupovinu inkubatora potrebno još 500.000 dinara.

Ivana Pavlović predsednica Rotarakt kluba „Niš centar“ istakla je da ulaznica za koncert Lene Kovačević košta simboličnih 600 dinara, a sav prihod od ulaznica biće uplaćen za nabavku pokretnog inkubatora.

Biljana Ljubisavljević


Podeli: