Niš: Srbin smisli – Nemac radi

Niš: Srbin smisli – Nemac radi
Podeli:

NIŠ – Za potrebe automobilske industrije, ali i Evropske svemirske agencije, prototipe mernih uređaja i opreme za toplotnu obradu metala konstruiše i razvija petnaestak mladih stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija i elektroinženjerstva iz Niša, Leskovca i Vranja.

U nemačkim fabrikama, dakle, proizvode ono što „srpska pamet“ osmisli, a ovdašnji kadrovi koji održavaju IT infrastrukturu za 160 kompanija u Nemačkoj dokaz su kako ne moramo uvek da budemo „jeftina radna snaga“ – zadužena za poslove koji niko drugi ne želi da radi!

Dve decenije po diplomiranju na Elektronskom fakultetu, Nišlija Miodrag Kostić (44) konačno je dobio priliku da stečeno znanje i valorizuje – postao je jedan je od onih koji, već dve godine, razvijaju prototipe u preduzeću „Infoterm“. Firmu je u Srbiji osnovala nemačka kompanija „MME“, vlasnici su braća Mikulović, poreklom iz Srbije, a ono što se isproba kraj Nišave, potom, serijski se proizvodi u nemačkim fabrikama, za potrebe „Mercedesa“, „Forda“, Evropske svemirske agencije…

Sa Miodragom su i kolege po struci: Miljan Milanović i Aleksandar Atanasović, iz Niša, te Predrag Ristić, iz Vranja, i Marko Minić, iz Leskovca.

 

POŽELjAN JEZIK
ISPADA da je lakše konstruisati deo za svemirsku letilicu, nego pronaći nekog na jugu Srbije, ko komunicira na nemačkom jeziku – ukazuje na jedan od problema Marko Minić, direktor preduzeća, otkrivajući kako im je potreban saradnik za kontakte sa nemačkim kompanijama čiju IT infrastrukturu održavaju.

 

– Nemam osećaj da sam nečija jeftina radna snaga, iako je činjenica da stručnjaci mog profila u bilo kojoj evropskoj kompaniji zarađuju tri puta više. Ali, ovde sam sa porodicom i prijateljima, a bavim se i poslom koji volim i znam da radim – ističe Miodrag, dok docent dr Dragan Živanović, menadžer razvoja u niškom preduzeću, procenjuje da je IT industrija velika šansa ne samo za jug Srbije, već i za čitavu državu.

Činjenica da, ipak, nije zaustavljen odlazak naših stručnjaka preko granice – tvrdi – veliki je gubitak. Jer, primera radi, za samo godinu dana, niški mali tim u EU je izvezao usluge vredne 100.000 evra.

Izvor: NOVOSTI

Autor: Daliborka Miljković

 


Podeli: