Niš uveo nove zone i smanjio porez za poljoprivrednike

Niš uveo nove zone i smanjio porez za poljoprivrednike
Podeli:

Veće grada Niša donelo je odluku da područje grada Niša počev od 1. januara naredne godine bude podeljeno na 11 zona, umesto na osam, čime će se omogućiti precizno razgraničenje gradjevinskog zemljišta od poljoprivrednog i šumskog zemljišta, a samim tim i pravičnija naplata poreza na imovinu.

Uvođenjem novih zona porez za poljoprivredno zemljište smanjiće za oko tri puta, dok će porez za ostale nepokretnosti ostati u sadašnjim okvirima. Tako će za stan od 60 kvadrata u trećoj zoni na Bulevaru Nemanjića porez naredne godine iznositi 7.830 dinara, dok će porez za kuću od 100 kvadrata u četvrtoj zoni biti nešto manji od 7.000 dinara.

Primera radi, za deset ari poljoprivrednog zemljišta u sedmoj zoni porez će iznositi naredne godine samo 175 dinara„, objašnjava sekretar Sekretarijata za lokalnu poresku administraciju Nina Ilić.

Direktor Zavoda za urbanizam Niš Miroljub Stanković izjavio je da će se uvodjenjem novih zona za oko 80 odsto poljoprivrednog i šumskog zemljišta ukinuti naplata poreza na imovinu.

One parcele unutar gradjevinskog područja na kojima nisu izgradjeni objekti imaće prilikom oporezivanja povoljniji tretman nego do sada“, istakao je Stanković.

Poreska rešenja koja su tokom godine dobili vlasnici njiva i šuma u niškom kraju izazvala su ove godine veliko ogorčenje Nišlija jer su nakon promene namene zemljišta iz poljoprivrednog u gradjevinsko iznosi poreza bili i do 80 puta uvećani.

Skupština grada Niša odlukom je poništila poreska rešenja za oko 7.000 domaćinstava i doneta su nova rešenja koja su bila na nivou prošlogodišnjih. Da se slična situacija ne bi ponovila i naredne godine rešenje je pronadjeno u povećanju broja gradskih zona.

Biljana Ljubisavljević


Podeli: