U Nišu proglašena epidemija malih boginja

U Nišu proglašena epidemija malih boginja
Podeli:

Petoro dece obolelo je od malih boginja u Nišu, potvrđeno je sa Instituta „Torlak“, dok je Institut za javno zdravlje u Nišu danas prijavio epidemiju malih boginja u tom gradu.

Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti niškog Instituta Zoran Veličković istakao je da je zbog prijave epidemije, Dečijoj internoj klinici upućen dopis sa predlogom preduzimanja čitavog niza mera, koje imaju za cilj sprečavanje širenja epidemije.

„Epidemiološkoj službi Doma zdravlja poslat je dopis kojim je zatraženo da se proveri vakcinalni status i da se obavezno vakcinišu deca koja borave u kolektivu, odnosno idu u školu ili vrtić“, rekao je Veličković.

Prema njegovim rečima, danas će Institutu „Torlak“ biti poslati na analizu uzorci za još četvoro dece iz Niša za koju postoji sumnja da su obolela od malih boginja.

„Deca kod kojih su male boginje potvrđene imaju između dve i 11 godina, i nijedno od njih nije vaksinisano“, rekao je Veličković.

On je kazao da je procenat vakcinisane dece u Nišu i dalje nezadovoljavajući jer je MMR vakcinu (protiv malih boginja, zauški i rubeole) primilo oko 80 odsto dece.

Prema podacima epidemiologa u Nišu ima više od 9 hiljada dece koja nisu primila nijednu dozu vakcine.

B.Ljubisavljević


Podeli: