U Nišu od sutra Sajam knjiga sa spornim plakatom

U Nišu od sutra Sajam knjiga sa spornim plakatom
Podeli:

Niški Sajam knjiga počinje sutra, 22. novembra u Hali Čair, a direktor Niškog kulturnog centra Srdjan Savić je odbacio kritiku zvaničnog plakata ovogodišnjeg Sajma, na kojem su knjige fotografisane na kafanskom stolu, s čašicom rakije i flašom piva na kojoj piše „Knjiško“.

Sajam knjiga u Nišu trajaće do 29. novembra, uz promocije knjiga, književne susrete i drugi program

 

Na ovogodišnjem, 54. Sajmu biće osamdesetak izdavača i po tome je uspešniji od nekih prethodnih, izjavio je Savić novinarima, i rekao da se nada da će Sajam biti posećniji od prethodnih jer ima „kompleksniji i zanimljiviji program“.

Insistiranje na konvencionalnosti vodi u tom pravcu da onda kritikujete nekoga da je isti iz godine u godinu, a kada napravite nešto što predstavlja drugačiju vrstu interpretacije na zadatu temu, onda se pojavljuju kritičari koji smatraju da treba ostati u okvirima konvencionalnosti„, istakao rekao je Savić i dodao da „društvene mreže postoje da bi ljudi slobodno rekli ono što misle“.

Po rečima direktora Niškog kulturnog centra, kafana jeste dala značajan doprinos razvoju književnosti i kulture u Srbiji.

Krajem 19. i početkom 20. veka književni život u kafanama bio je veoma živ i intrigantan. U kafani je praktično osnovana ‘Politika’, organizovane su (u kafanama) pozorišne i prve filmske projekcije„, rekao je Savić.

On je dodao da je i dan danas „kafanski ambijent karakterističan za odredjene pisce“, te ne smatra da je sadržina plakata „nešto posebno problematična“.

Cena pojedinačne ulaznice je 120 dinara, cena grupnih ulaznica je 50 dinara, a takozvana bibliofilska karta koja važi za sve sajamske dane, košta 400 dinara.
Biljana Ljubisavljević


Podeli:
  1. Koja smo mi stoka kad nam smeta ovakav jedan „prozaičan“ plakat.

Comments are closed.