NOVA ODLUKA O KOMUNALNOM REDU nemarne Leskovčane lupa po džepu

Skupština stanara će biti kažnjena sa 50.000 dinara ukoliko ne ispoštuje odredbe nove odluke, odgovorno lice u pravnom licu sa 10.000, preduzetnik 25.000, a fizičko lice u fiksnom iznosu od 3.000 dinara
NOVA ODLUKA O KOMUNALNOM REDU nemarne Leskovčane lupa po džepu
Podeli:

Od danas sve zgrade u Leskovcu, barem njeni spoljni delovi, moraće da se drže u urednom stanju, inače slede vrelike kazne, kako propisuje nova Odluka o komunalnom reedu koju je danas usvojilo leskovačko Gradsko veće.

Na spoljnim delovima zgrade mogu se naslikati murali po odobrenju nadležnog Odeljenja Gradske uorave Leskovac

Fasade više neće smeti da budu oštećene, zaprljane, ispisane i iscrtane grafitima, izlepljene plakatima, odnosno da svojim izgledom narušavaju opštu uređenost grada.

Skupština stanara će biti kažnjena sa 50.000 dinara ukoliko ne ispoštuje odredbe nove odluke, odgovorno lice u pravnom licu sa 10.000, preduzetnik 25.000, a fizičko lice u fiksnom iznosu od 3.000 dinara“, navodi se u ovoj odluci.

Kažnjavaće se i i javno komunalno preduzeće, odnosno privredno društvo ili drugo pravno lice ukoliko ne održava objekat u kojem posluje i to fiksno sa 50.000 dinara.

KAZNE I ZA NEPROPISNO GAJENJE CVEĆA

Ove kazne važiće ukoliko se ne budu održavali i pasaži i prostori ispred ulaza u zgradu koji moraju biti osvetljeni.

Na prozorima, terasama, lođama, balkonima zgrada, mogu se držati odgovarajuće posude sa biljkama, lai tako da se ne oštećuje zgrada ili njeni posebni delovi i ne ugrožava bezbednost građana“, navodi se u odluci.

KRAJ KAPANJU „BAHATIH“ KLIMA UREĐAJA

Ono što je jako dobro u ovoj odluci to je da se njome napokon propisuje način na koji se mogu postavljati klima uređaji u Leskovcu.

Po njoj, klima uređaj postavlja se tako da se onemogući izlivanje kondenzata iz klima uređaja na spoljne delove te zgrade, susedne zgrade, kao i direktno izlivanje na površinu javne namene.

Ko će da kazni opštinare zbog curenja klima?

KAZNE PLJUŠTE I ZA NEUREDNA DVORIŠTA

Površine oko zgrada i ograda moraju se držati u urednom stanju, a o tome se stara vlasnik, vlasnik zgrade ili vlasnici posebnih delova zgrade, odnosno korisnici posebnih delova zgradei organ zpravljanja.

Takođe, travnjaci moraju biti uredno pokošeni a žive ograde orezane, inače i tu slede iste kazne.

KRAJ NEMARU?

Stanari stambenih zgrada u Leskovcu navikli su da budu nemarni prema zgradama u kojima žive, a katastrofalnom stanju, njihovom daljem uništavanju, neslaganju komšija oko održavanja, nepoštavanju kućnog reda i mnogim drugim problemima, usvajanjem ove odluke mogao bi da dođe kraj.

Kao što smo već istraživali, trenutno nema zvaničnog podatka o tome koliki je stambeni fond na teritoriji Jablaničkog okruga, zapravo koliko je tačno izgrađenih stanova u Leskovcu i okolini, ali se procenjuje da 90% tog fonda čine stanovi koji su građeni u vreme komunizma i socijalizma, do poslednje decenije prošlog veka.

Većina zgrada, barem u centru Leskovca, ima probleme sa prokišanjavanjem, pucanjem vodovodne i kanalizacione instalacije, lošom elektro i gromobranskom instalacijom, fasade se raspadaju, a podrumi su puni insekata i glodara…

„Ja neću da plaćam!“ može skupo da vas košta

Dragan Marinković


Podeli:
  1. Bravo, tako i treba! 20. novembra 2017., 12:47 pm

    Krajnje je vreme da se ovo dovede u red, ali treba pomoći stanarima da obnove fasade, od kojih su neke već u fazi raspada. Bez toga, obnova trotoara, postavljanje drvoreda, žardinjera i ostalih sličnih, lepih detalja, ne može drastično popraviti sliku našeg grada.

    • Treba da se dovede u red nesporno je al sta da kažu oni koji žive u kućama dal i njima neko pomaže stanari svaka čast pojedincima ali velika većina je kupila stanove za po 50 do 100 maraka i sad još da im se daje za fasade i drugo,nije fer prema drugima jer te iste stanare neinteresuje nista od praga u svom stanu pa nadalje i uvek cekaju da im neko drugi zavrsi poso.napominjem nisu svi stanari nesavesni.sta da kazu ovi koji zive u kucama imaju obavezu da razmisljaju na sve od krova do fasade dvorista ograde bukvalno sve i grad im ne pomaze nista nego sami sve! tako da bas i nestoji ova prica da im se pomogne to je njihova kuca i neka razmisljaju a ne da cekaju na drugog!!!!

  2. to ima da se postuje kao i svi drugi zakoni

  3. Prvo opstina,sup,osmospratnica pa sve ostalo!Hajde izvrsna dajte primer gradjanima!

  4. Voleo bih da mi zazvonite na vrata!!!!Neka dolaze samo oni sa dozvolom za letenje!!!

Comments are closed.