Novi niški vladika potomak vojvode Jakova Nenadovića

Novi niški vladika potomak vojvode Jakova Nenadovića
Podeli:

Novoizabrani vladika niški Arsenije Glavčić svečano je ustoličen na svetoj arhijerejskoj liturgiji održanoj danas u Sabornom hramu u Nišu.

Čin uvođenja u tron novog vladike predvodio je patrijarh srpski Irinej sa više arhijereja Srpske pravoslavne crkve


Novoizabrani vladika niški Arsenije Glavčić je 46. niški episkop, a za prvog čoveka jedne od najznačajnijih eparhija Srpske pravoslavne crkve izabran je na majskom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Glavičić je rođen je u Vršcu pre 39 godina i potomak je Jakova Nenadovića, poznatog vojvode iz Prvog srpskog ustanka.

Pre izbora za vladiku niškog obavljao je dužnost vikarnog episkopa topličkog, zaduženog za pomoć patrijarhu u rukovođenju Arhiepiskopijom beogradsko-karlovačkom.

Vladika niški Arsenije je u obraćanju poručio vernicima da se „drže naše crkve, gospoda i jevandjelja“.

Ukliko budemo živeli po jevandjelju, ako budemo odana čeda Hristove i svete crkve nećemo pogrešiti„, naglasio je vladika niški Arsenije.

Patijarh srpski Irinej kazao je da se nada da je Eparhija niška dobila dobrog episkopa koji će zadovoljiti očekivanja pre svega našeg Sabora i crkve, i naroda.

Liturgiji su izmedju ostalih prisustvali i generalni sekretar u kabinetu predsednika Srbije Nikola Selaković i nadbiskup Stanislav Hočevar.

Arsenijev prethodnik na mestu niškog episkopa je Jovan (Purić), koji je ovu dužnost obavljao pet godina. Posle višemesečne suspenzije, on je maja prošle godine trajno razrešen.

Biljana Ljubisavljević


Podeli: