Obeležen Dan vinara i vinogradara

Obeležen Dan vinara i vinogradara
Podeli:

VLASOTINCE – Na Sveti Trifun, praznika i zaštitnika vinara i vinogradara, Udruženje vlasotinačkih vinogradara i voćara , na svečan način započelo je sa rezidbom čokota vinove loze, u vinogradu Srđana Živkovića iz sela Boljara u ataru ,,Belog kamena‚‚ koji se nalazi iznad  Vlasotinca. Lomljenjem vinogradarskog kolača u samom vinogradu koji je bio pod snegom skoro pola metra i na minus 10 stepeni domaćinstva za narednu godinu prihvatio se Dragan Kocić, takođe iz sela Boljara.

Srđan Živković je uz primio i blagoslov sveštenika vlasotinačke crkve, Gorana Dimitrijevića, kao i predsednika opštine Vlasotince, Srđana Šušulića, da ova godina bude plodna i rodna., a uz to i srećna i berićetna.

“Na nagovor prijatelja i uz zdušnu pomoć našeg Udruženja vinogradara i pomoći lokalne samouprave, iskrčio sam stari vinograd, koji je bio potpuno zapušten. Na parceli od 33 ari zasadio sam oko 800 kalemova visokorodnog i kvalitetnog kalema vinove loze. Vinograd je tek u razvoju, tačnije je na četrvtoj godini. Minule jeseni ubrao sam prve ozbiljnije količine grožđa, dok na jesen očekujem berićetniju berbu, a uz to i dobar kvalitet samog grožđa, izjavio je Živković.

Predsednik vlasotinačke opštine je im sam vinogradar naveo je da lokalna samouprava čini određene poteze sve sa namerom kako bi vlastinačkom vinogorju vratilu nekadašnju slavu, i kada je grožđe bilo strateški i osnovni poljoprivredni proizvod mnogih domaćinstava u ovom kraju.

“Nekadšnji vinogradi iškovali su mnoge generacije đaka i studenata u našoj opštini u prošlom veku. Grožđe i kvalitetno vino bili su poznati, čak,  u bivšoj Jugoslaviji i bili su u tadašnje vreme u mnogim poznatim i elitnim hotelima i restoranima. U želji da uz prirodne resusre koje ima naša opština i iskrene nade da  i Ministarstvo poljoprivrede bude izdašnije revitalizovali bi smo mnoge, a već, zapuštene vinograde, istakao je Šušulić na praznik Svetog Trifuna.

 

(kraj)


Podeli: