Odluka o lokaciji pogona za pakovanje meda 26. oktobra!

Odluka o lokaciji pogona za pakovanje meda 26. oktobra!
Podeli:

GADŽIN HAN – Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović izjavio da će 26. oktobra biti doneta odluka u kojoj opštini će biti podignut pogon za pakovanje meda koji udruženo planiraju da izgrade pčelari.

Ministar Nedimović je nakon razgovora sa proizvođačima meda u Gadžinom Hanu, koji se tim poslom bave profesionalno ali i iz hobija, kazao da je pčelarima odao priznanje jer su se međusobno „uvezali“ i pokušavaju da naprave pogon gde bi pakovali svoj med i odakle bi ga plasirali na domaće i inostrano tržište.

„Ovo je jedinstven primer gde se ljudi koji se bave istom proizvodnjom sami povezuju i pokušavaju da naprave nešto što će im dati dodatu vrednost i što će im doneti mnogo više novca nego što su imali do sada“, kazao je ministar Nedimović.

Prema njegovim rečima, potražnja za srpskim medom je velika i ovakvo udruživanje proizvođača iz Gadžinog Hana, Bujanovca, Aleksinca, ali i iz drugih gradova u Srbiji, doprineće da se proizvodnja meda u Srbiji još više poveća.

Ministar Nedimović je naglasio da će Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine različitim merama podrške poput subvencija po košnici ili za nabavku opreme koja se primenjuje u pčelarstvu, pomoći da se ta proizvodna grana razvije, podsetivši da se trenutno vraća 40 odsto uloženih sredstava za nabavku opreme i da se daje 600 dinara podsticaja po košnici.

On je precizirao da se u najsiromašnijim opštinama Srbije pčelarima vraća 55 odsto uloženih sredstava za nabavku opreme. Nedimović je dodao i da su se 32 opštine javile, na poziv pčelara, lokalnim samoupravama da im dostave ponude za izgradnju pogona za pakovanje meda.
(Kraj)


Podeli: