U opštini Svrljig subvencije za bračne parove, porodilje i apsolvente

Podeli:

SVRLjIG – Predsednik opštine Milija Miletić i predsednica Skupštine Jelena Trifunović podelili su danas subvencije čiji je cilj da spreče iseljavanje iz ove varošice i povećaju natalitet. Ranijoj skupštinskoj odluci da svaka porodilja dobije jednokratno po 25 hiljada dinara pridodate su još neke po kojima svaki bračni par od Nove godine dobija 100 hiljada dinara, odnosno 150 ako su sa sela. Porodilje će godinu dana dobijati mesečno i po pet hiljada dinara a na isti iznos pomoći mogu da računaju i apsolventi rodom iz Svrljiga.

U ovoj opštini prošle godine rođene su 54 bebe a umrla su 310 stanovnika pa su zbog toga, prema rečima predsedniak opštine, ove mere neophodne bez obzira na tešku materijalnu situaciju.
“ Teže je privoleti mlade devojke da dođu na selo i ostanu i zato smo želeli da makar simbolično napravimo razliku, kazao je na svečanosti u sedištu lokalne samouprave predsednik opštine Milija Miletić koji planira da iz budžeta u ove svrhi potroši 17 miliona dinara – Kada se čulo da pomažemo bračne parove počelo je da vlada veliko interesovanje mnogih da sada ozvaniče svoju zajednicu. Neka, uradićemo i rebalans budžeta samo neka se vole i uzimaju. Naravno, imaće i svoje obaveze.
Po ugovoru koji su potpisali supružnici u roku od pet godina moraće da dobiju potomstvo osim ako se iz medicinskih razloga utvrdi da ne mogu da imaju decu. Ako ne izdrže u braku najmanje pet godina, vraćaju novac.
Opštinski stipendisti su i 50 apsolvenata koji dobijaju pet hiljadu dinara mesečno godinu dana. Moraće nakon studiranja da dve godine rade u Svrljigu pod uslovom da im opština ponudi posao tri meseca nakon diplomiranja.

(kraj)


Podeli: