U Opštoj bolnici manjak 200 sestara i tehničara

U Opštoj bolnici manjak 200 sestara i tehničara
Podeli:

LESKOVAC – Opštoj bolnici u Leskovcu, najvećoj zdravstvenoj ustanovi na jugu Srbije, godinama nedostaju 200 medicinskih sestara i tehničara.

Njihov nedostatak najviše se oseća na Ginekološko akušerskom odeljenju gde po dve babice dolaze na 30 pacijentkinja i gde se u prvih 6 meseci ove godine lečilo 2.688 bolesnica.

“Nedostatak sestara i tehničara je stari problem i mi godinama pokušavamo da dobijemo saglasnost za prijem novog osoblja, ali nam se jednostavno kaže da nema novca. Novoj sestri možemo da se nadamo samo kada neka ode u penziju”, kaže direktor bolnice Zoran Ćeranić.

Iz Medicnske škole u Leskovcu godišnje diplomira po 100 babica i medicinskih sestara i tehničara opšteg smera.

Na Tržištu rada posao čeka 187 sestara i medicinskih tehničara, 50 babica i 4 pedijatrijske sestre, ali malo je nade da će neko od njih dobiti posao u rodnom gradu.

Odlaze u inostranstvo

Zbog, praktično, zabrane prijema novog srednjeg kadra od strane Ministarstva zdravlja, svršene medicinske sestre i tehničari izlaz traže u inostranstvu.

“Veliki deo moje generacije je otišao u Nemačku, Švjacarsku ili Italiju, a u poslednje vreme je veoma popularna Amerika, pa ne samo da odlaze nezaposleni, nego je preko okeana otišlo i nekoliko naših sestara sa odeljenja”, priča viša medicinska sestra Aleksandra Stojiljković, glavna sestra na Ginekološko akušerskom odeljenju.

Nedostaju i lekari

Opštoj bolnici prema sistematizaciji nedostaje i 13 lekara, najviše anesteziologa i radiloga, ali na Ginekološko akušerskom odeljenju kažu da samo tu nedostaje desetak novih lekara.

“Bojim se da ćemo za nekoliko godina ostati bez specijalista jer nekoliko lekara se sprema za penziju, a novih prijema nema niti se dodeljuju specijalizacije”, naglašava Srđan Mitić, načelnik Ginekološko akušreskog odeljenja.

(Kraj)

 

 

Podeli:
Označen sa