Osnovci prikupili 6,5 tona elektronskog otpada, „E-reciklaža“ ih nagradila

Osnovci prikupili 6,5 tona elektronskog otpada, „E-reciklaža“ ih nagradila
Podeli:

NIŠ – Osnovci iz 47 škola područja Nišavskog okruga sakupili su tokom oktobra 6,5 tona elektronskog i električnog otpada, a sav otpad biće recikliran u niškom preduzeću „Jugoimpeks E reciklaža“, saopštili su predstavnici Udruženja građana „Plant“ koje je organizovalo akciju prikupljanja.

Udruženje „Plant“  organizovalo je danas svečanost na kojoj su predstavnici „E reciklaže“  nagradili učenike koji su predali najviše električnog i elektronskog otpada.

Marko Antić, učenik drugog razreda Osnovne škole „Car Konstantin“ iz Niša  i Hristina Zdravković, učenica sedmog razreda Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ iz Niške Banje nagrađeni su tablet računarom, dok je školski ranac pripao Pavlu Nikoliću, učeniku Onovne škole „Sreten Mladenović Mika“.

Školskim rančevima proteklih dana nagrađeni su i učenici koji su u svojim školama prikupili najviše električnog i elektronskog otpada.

Predsednica Udruženja gradana „Plant“ Dragana Vukadinović je istakla da su učenici prikupljali električni i elektronski otpad  u okviru projekta „Unapređenje životne sredine kroz selektivno prikupljanje otpada u osnovnim školama Nišavskog regiona“ koji je  podržalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine“, a u čijoj realizaciji je učestvovao i Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju iz Niša.

„Projekat je organizovan kako bi se unapredila životna sredina, ali i kako bi osnovci naučili koliko je važna reciklaža i koliko životna sredina može da utiče na njihovo zdravlje“, rekla je Vukadinović.

Ona  je podsetila da  u našoj zemlji 90 odsto električnog i elektronskog otpada završavam na deponijama, što je neadekvatno postupanje sa otpadom.

Igor Petrović iz preduzeća „Jugoimpeks E reciklaža“  podsetio je da ovo preduzeće najsavremenijom tehnologijom godišnje reciklira oko 12.000 tona električnog i elektronskog otpada sa područja čitave zemlje.

Petrović je istakao da postrojenje za savremenu reciklažu rashladnih uređaja koji sadrže freon trenutno postoji samo u Beču i u niškoj „E-reciklaži“.

„Odlaganje na deponiju  uređaja koji sadrže freon, nije direktno štetno za ljude, ali jeste indirektno, pošto freon koji iscuri iz samo jednog frižidera zagadi životnu sredinu kao jedan automobil koji se vozi tokom čitave godine“, rekao je Petrović.

Osnovci Marko Antić i Hristina Zdravković apsolutno su zaslužili tablet računare kojim ih je nagradila „E reciklaža“.

Hristina je prikupila i predala školi veš mašinu, nekoliko televizora, nekoliko kućišta računara, sedam DVD uređaja, pet telefona i tri radio aparata, a Marko nekoliko kućišta računara, više monitora i faks aparata.

 (Kraj)Mia


Podeli: