OTKAZI spremni za 99 radnika, čekaju se spiskovi

OTKAZI spremni za 99 radnika, čekaju se spiskovi
Podeli:

Predlogom odluke koja je usvojena na 88. sednici Gradskog veća, Vranje će u sistemu lokalne samouprave ostati bez 99 radnika, kao posledica direktive resornog ministarstva upućene za vreme mandata sadašnje premijerke Ane Brnabić.

Ova odluka o kojoj će se izjašnjavati lokalni parlament podrazumeva određivanje maksimalnog broja zapošljenih na neodređeno vreme u svakoj od organizacionih jedinica lokalne samouprave

Na izradi predloga radila je četrnaestočlana komisija u koju je bio uključen i sindikat pri Gradskoj upravi, a odlukom će postojeći broj  iz 2015. godine sa 1298 biti smanjen na 1199 radnika, a najveća racionalizacija biće sprovedena upravo u Gradskoj upravi gde će otkaze dobiti 18 radnika.

Ono o čemu se najviše vodilo računa jeste ideja da se racionalizacija odnosi pre svega na čistače, obezbeđenje i održavanje, jer tu posotji najveća šansa da se oni opet angažuju preko neke agencije sa tom delatnošću“, navodi Zorica Jović, portarolka Gradskog veća.

Ova nepopularna mera smanjivanja zaposlenih u javnom sektoru već je završena u velikom broju gradova i opština, a Vranje je zbog roka koji se završio sa avgustom dobilo niz opomena.

Prema propisanim kvotama bez 16 zaposlenih ostaće  dva najveća gradska  javna preduzeća “Komrad” i “Vodovod”, o tkazi će biti urečeni i za 13 radnika u “Novom Domu”, kao i za 10 radnika u Predškolskoj ustanovi “Naše dete”. Biblioteka „Bora Stanković“  umanjiće broj zaposlenih sa 30 na 25 , Turistička organizacija sa 32 na 28, a Istorijski arhiv „31. januar“, Sportska hala i Uprava Banje za po tri. Otkazi za dvoje zaposlenih biće podeljeni u Centru za socijalni rad, Centru  za razvoj lokalnih usluga socijalne zaštite  kao i Narodnom muzeju  i Zavodu za urbanizam.Po jedno otpuštanje biće u sprovedeno u Narodnom univerzitetu, Pozorištu „Bora Stanković“,Regionalnom centru za talente i „Parking servisu“, a pošteđeni će jednino biti zaposleni u Školi animiranog filma,  Gradskom pravobranilaštvu i PD “Slobodna Zona”.

U skladu sa promenom Statuta Vranjske Banje, ova gradska opština će dobiti četiri radnika više u stalnom radnom odnosu.

U planu je da bude socijalnog programa ali još uvek nisu poznati svi detalji. Direktori preduzeća su u obavezi da prilagode sistematizaciju sa novim brojem radnika u njihovom preduzeću. Nakon toga u roku od 60 dana moraju da dostave spiskove radnika kako bi se otpočela procedura racionalizacije“, kaže Jović.

Milan Zdravković


Podeli: