Otvorena Energana ‘’Senjak’’ u Pirotu

Otvorena Energana ‘’Senjak’’ u Pirotu
Podeli:

PIROT – Energana ‘’Senjak’’ u Pirotu snage 30 megavata koja će pored mazuta moći da koristi i gas,  otvorena je danas, a u rad su je pustili potpredsednik srpske vlade Ivica Dačić, predstavnici lokalne samouprave i direktor kancelarije KfW banke u Beogradu, koja je delom finansirala ovaj projekat, vredan 3,5 miliona evra.

Direktor kancelarije KfW Jurgen Velšof rekao je da je u ovaj projekat uključeno još 5 toplana u Srbiji, a Dačić je kazao da će se u 4. fazi rehablitacije daljinskog sistema grejanja u Srbiji naći još 18 toplana.

„Srbija treba da formira razvojnu banku koja treba da pomaže razvoj Srbije. Želim da ovaj projekat koji radimo sa Nemačkom bude i neki most saradnje i možda politički boljeg razumevanja’’, ekao je Dačić.

Pored energane,  urađen je i magistralni toplovod dužine 1850 metara,  10 novih podstanica sa skladištem mazuta i novom trafostanicom a Kotlarnica “Češalj’” u centru grada je ugašena.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić je ocenio da je reč o najvećem objektu koji je urađen u istoriji  „Toplane’“ u Pirotu.

„Pruža se mogućnost daljeg razvoja grada a posle 40 godina je ugašena kotlarnica „Češalj’“ u centru grada i to je doprinos i zaštiti životne sredine. U narednim godinama ćemo gasiti i ostale kotlarnice u gradu a iz ovog objekta će se grejati ceo grad’“, kazao je Vasić.

(Kraj)

 


Podeli: