Otvorena fabrika za proizvodnju sendvič panela, posao za 80 Leskovčana (VIDEO)

Otvorena fabrika za proizvodnju sendvič panela, posao za 80 Leskovčana (VIDEO)
Podeli:

Rumunska fabrika „Terastil“, koja posluje u okviru „Teraplast grupe“, otvorila je danas u Leskovcu pogon za proiozvodnju građevinskih sendvič panela u kojoj ima posla za 80 Leskovčana.

Terastil je pre nekoliko meseca kupio deo fabrike Interlemnid u kojoj su se takodje proizvodili sendvič paneli, ali je taj, kao i drugi pogoni, bio zatvoren četiri godine posle neuspele privatizacije.

Od 81 zaposlenog, svi će biti iz Leskovca, samo jedan, 81. će biti iz Rumunije, a samo 20 će raditi u proizvodni, dok će ostali raditi u komercijali i na drugim poslovima“, kazao je danas Zoran Cvijović, direktor „Terastil Srbija“.

Svečanom otvaranju prisutvao je Dorel Goja, vlasnik Teraplast grupe, predsednik okruga Bistrica-Nasaud Emil Radu Moldovan, predstavnik amabasade Rumunije u Srbiji, državni sekretar u Ministartsvu privrede Dragan Stevanović, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, kao i gosti iz Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske i Crne Gore.

Dorel Goja je podsetio da su Srbija i Rumunija, čiji su narodi slični, jedine zemlje u Evropi koje međusobno nisu ratovale, te da se 27 godina trudi da te dve države više izvoze nego što uvoze i da im radna snaga ne odlazi i druge zemlje, a za Leskovac je imao samo reči hvale.

Ovde sam primljen kao kod svoje kuće, a birokratska procedura je mnogo jednostavnija nego što je kod mene, u mojoj zemlju, u mom gradu Bistrica“, kazao je vlasnik Teraplast grupe.

U leskovačkoj fabrici, gde su Rumuni uložoli 11 miliona evra, već su se proizvele prve tone poliuretanskih sendvič panela, a planira se uvođenje i druge linije, panela od mineralne vune, sa proizvodnjom u narednoj godini od 2,2 hiljada metara kvadratnih, u vrednosti od 28 miliona evra.

Cvijović je kazao da će se sendvič paneli prvenstveno proizvodti za potrebe srpskog tržišta, ali i za tržišta svih zemalja u okruženju.

To će Repbulici Srbiji dati status važnog izvoznika u ovoj industriji u regionu“, ocenio je.

Dragan Stevanović prisetio se kako je ova fabrika izgledala pre tri godine, kada je obilazio radnike u protestu.

Sve je bilo sivo, zapušteno, prljavo, pokradeno, a osećao se nagomilani bes. Danas je ovde svetlo i govori se o perspektivi. Zato sam veoma srećan“, istakao je državni sekretar.

Gradonačelnik Leskovca ocenio je da je dolazak ove rumunske kompanije, jedne od vodećih u toj zemlji, u grad na Vetrenici, dokaz da je Leskovac mesto sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Zadovoljan investitor je najbolja preporuka za privlačenje novih investitora. Učinićemo sve da Terastilu pružimo sve uslove za efikasno poslovanje u našem gradu“, istakao je leskovački gradonačelnik.

Prvi izrađeni panel u leskovačkom Terastilu

Na svečanosti je govorio i Moldovan, rekavši da prvi put prisustvuje otvaranju rumunske firme u inostranstvu, te da sa Leskovcem može da uspostavi saradnja o zajedničkim projketima kojima bi se konkurisalo kod Evropke unije. Skupu se obratuio i generalni konzul ambasde u Srbiji Marijus Dilop.

Crvenu vrpcu presekli su Cvijić, Cvetanović i Stevanović. Fabrika je zvanično otvorena na Dan grada Leskovca.

Milica Ivanović


Podeli:
 1. Pa zar nije to fabrika koja radi umesto Interleminda, samo sa manjim brojem radnika?
  0  0
  • jeste. tako i pise u tekstu, samo su to upakovali u takvu pricu da izgleda kao nova fabrika sa novim radnim mestima.
   0   0
  • Ovo je samo jedna u nizu fabrika koje su upropašćene pljačkaškim privatizacijama demokrata. I jedna u nizu fabrika koje niču širom zemlje, upošljavaju ljude i oživljavaju privredu Srbije koju se žuti potpuno uništili.
   0   0
  • Visokokvalifikovani radnik voli istinu 12. oktobra 2017., 5:30 pm

   Jeste žujo, to je fabrika koju je otvorila G17. Bojta je otvorijo n.i.j.e.d.n.u. fabriku ili – NULA. Isto kao naprednjaci. Zajedno sa naprednjacima – n.u.l.a. fabrika. Plus jbn Zelena zona koja je ogroman g.u.b.i.t.a.k. i zbog čega bi mnogi trebali da izgube imovinu i legaju robiju.
   0   0
 2. bice sendvica za botice
  0  0
 3. Uzalud botovi pišu pozitivne komentare, nisu to ti sendviči…
  0  0

Comments are closed.