Padina, SELO BLIZANACA

Padina, SELO BLIZANACA
Podeli:

Merošinsko selo Padina, na oko 25 kilometara od Niša, poznato je kao selo blizanaca, a priča o odvoj još nerazjašenjenoj pojavi datira od pre 40 godina kada su rodile prve blizanačke dvojke.

Omalena Padina, naime, ima 100 domaćinstava i oko 300 stanovnika, od kojih su 14 blizanci.

Meštani kažu da niko ne može da objasni kako je sedam pari blizanaca rođeno samo u jednoj od mahala, prečnika oko 250 metara. Samo u dve kuće koje su neposrednom komšiluku žive tri para blizanaca!
Uzrok je ili klima ili vazduh ili voda, nešto od toga„, komentariše Toplica Nikolić iz ovoh sela.

Ne mali broj stanovnika Padine veruje da je za veliki broj blizanaca u Padini najzaslužniji „specijalan“ vazduh podno Malog Jastrepca i savršeno bistra i čista voda Krajkovačkog jezera pored kojeg se selo nalazi.

I DRVEĆE IMA BLIZANCE

Ovde je čak i drveće duplo„, pokazuju nam meštani dud u dvorištu porodice Nikolić koji ima jedan koren a dva stabla.

Slaviša Nikolić i njegova supruga Snežana roditelji su bliznakinja  Katarine i Kristine (17), a pored njih imaju i Mirjanu (18) i Lazara (14)

Oni takođe nemaju objašnjenje za veliki broj blizanaca u njihovom selu ali vele da su meštani srećni što mladi ostaju u selu i što se deca rađaju.

Selo je malo ali ima 50 ili 60 deteta. Polovina njih je u osnovnoj školi„, veli Nikolić.

Prvi blizanci u Padini rođeni su pre četrdesetak godina, a poslednji pre 12 godina.
Nikolićeva supruga Snežana kaže da nije bilo ni malo lako podizati četiri deteta bilo da su blizanci ili ne.

Sada su porasli pa je sve lakše. Kada su bili mali samo je suprug radio i bilo nam je teško. Sada sam se i ja zaposlila a i deca mnogu nešto da zarade kad je berba višanja„, priseća se Snežana.

Njihove prve komšije Božidar i Danijela Savić imaju dva para blizanaca Andjelu i Aleksandru (17) i Andriju i Anastasiju (13).

Najmlađa od njih Anastasija kaže da je lepo biti blizanac i imati sestre bliznakinje.

Družimo se, pomažemo roditeljima. Nikada nam nije dosadno„, priča Anastasija.

Meštani Padine nadaju se da se tradicija rađanja blizanaca u njihovom selu neće prekinuti i da će se uskoro svi zajedno veseliti na krštenju novih „dvojki“, ali zašto da ne, i „trojki“.
B.Ljubisavljević


Podeli: